Werking

Het kennismakingsgesprek

Wanneer je een psycholoog gekozen hebt die je aanspreekt, kan je deze direct bellen door te gebruik te maken van het keuzemenu. Elke psycholoog heeft zijn eigen doorkiesnummer. Deze staat direct onder de foto.

Er volgt een kort kennismakingsgesprek, waarbij jezelf bepaald of jullie verder het behandeltraject ingaan. Dit gesprek heeft als doel om samen te kijken of de psycholoog iets voor je kan betekenen.

Samen stellen jullie een hulpvraag op, en stel je een doel. Wat wil je bereiken?

Coaching en Therapie kunnen jou helpen met uiteenlopende klachten, zowel emotioneel, psychisch als lichamelijk. Maak van te voren een keuze van psycholoog die jouw klacht behandelt.

Zodra de psycholoog een beeld heeft van jouw verhaal, zoals met welke vragen jij zit en welke doelen je stelt. Zal hij zijn werkwijze toelichten, en zich voorstellen als persoon.

Tijdens dit gesprek bepaal je of er een klik is tussen jou en de psycholoog. Dit is belangrijk omdat er sprake is van een sterke vertrouwensband. Als het goed voelt vervolgen jullie de therapie. Vanaf nu starten jullie de sessie.

Een kennismakingsgesprek telefonisch duurt vaak een stuk korter (30 minuten) terwijl een afspraak bij de psychologenpraktijk vaak even lang duurt als een gewone sessie (gemiddeld 1u of 1u30) Een telefonische sessie is ook veel intensiever. Het is makkelijker om tot de kern te komen.

Wat doet een psycholoog?

Tijdens vervolg sessies ga je dieper in op jouw thema.

De psycholoog helpt jou om op een draagbare manier emoties te voelen, inzicht en te krijgen, en naar jezelf leren kijken. Samen ga je op zoek naar achterliggende emoties, terugkerende patronen en uiteraard naar oplossingen om je beter te voelen.

Hoeveel sessies?

Het is moeilijk vooraf te bepalen hoeveel sessies nodig zijn om van je klacht af te raken. Dat is afhankelijk van de klacht, de intensiteit, de regelmaat van afspraken. Vaak begin je het effect te voelen na een aantal sessies. Hoeveel sessies er nodig zijn is afhankelijk van de klacht en jouw behoefte. Een gezonde therapeutische relatie zorgt ervoor dat je terug volledig zelfstandig je leven in handen kan nemen. Het is niet de bedoeling dat je afhankelijk wordt van de psycholoog of de therapie om je goed te voelen. Bespreek dit met de psycholoog.

Ga door met je leven

De inzichten, veranderingen en emoties zijn vaak verhelderend, diepgaand en geven je nieuwe perspectieven. Ze hebben uiteraard hun effect op je leven buiten de therapie.

Soms blijkt het echter minder makkelijk te zijn dan gedacht.

Wat zo goed en duidelijk aanvoelt tijdens de telefonische gesprekken, kan moeilijk en verwarrend zijn in je dagelijks leven.

Gun jezelf de tijd en bespreek dit met je psycholoog.

Neem het stap voor stap. Door hulpmiddelen toe te passen kunnen veranderingen zijn weg vinden.

Vaak merken de mensen die dicht bij je staan als eerste dat je verandert. Zoals je gezin, partner, vrienden of op werk.

Ze zullen ongetwijfeld blij voor je zijn, en dat je je weer beter voelt, maar zal het vaak moeilijk zijn om te begrijpen wat je doormaakt. Waarom je bent veranderd en wat je nu van ze verwacht.

Dit kan leiden tot weerstand en onbegrip. Bedenk dat dit jouw proces is. Deel je emoties, praat erover. Als dit allemaal moeilijk is, gun je omgeving dan gewoon de tijd om te wennen aan je nieuwe Ik.

Een nieuw evenwicht

Je hebt nu nieuwe inzichten en handvatten om je leven weer terug in handen te nemen. Nu je je weer beter voelt, is het een kwestie van evenwicht bewaren. Herken symptomen van een terugslag. Hoewel je je nu weer goed voelt, is het verstandig om af en toe contact te blijven houden met de psycholoog.

Jouw geluk en gezondheid komen op de eerste plaats!