Iedereen is weleens moe en kan slecht slapen, dit is normaal. Maar als slaapproblemen je leven overneemt is het verstandig om telefonische hulp in te schakelen.

Kan je niet meer goed functioneren overdag, heb je last van depressie of teveel spanning, slaap je slecht en pieker je veel? Kom uit deze vicieuze cirkel en bel met de telefonische hulplijn voor slaapproblemen. Direct een psycholoog aan de lijn gespecialiseerd in slaapproblemen

Er is sprake van een slaapprobleem als je gedurende langere tijd niet goed slaapt en door het slaaptekort niet meer goed kunt functioneren overdag. De oorzaak is vaak duidelijk.

Het kennismakingsgesprek

Er zijn verschillende psychologen die gespecialiseerd zijn in het behandelen van slaapproblemen. Wanneer je een psycholoog gekozen hebt die je aanspreekt, kan je deze direct bellen door te gebruik te maken van het keuzemenu. Elke psycholoog heeft zijn eigen doorkiesnummer. Deze staat direct onder de foto.

De psycholoog zal door vragen te stellen erachter komen hoe de slaapproblemen zijn ontstaan. En vervolgens diagnose opstellen. Nadat jullie kennis hebben gemaakt, bepaal je zelf of je het behandeltraject in wil gaan. De psycholoog zal van te voren dit traject met je doornemen.

Samen stellen jullie een hulpvraag op, en stel je een doel. Wat wil je bereiken?

Coaching en Therapie kunnen jou helpen met het verbeteren van je angsten en het terugwinnen van een gezonde nachtrust.

Herken je jezelf in een of meerdere van deze situaties?

  • ‘s morgens te vroeg wakker worden (+vroeg naar bed gaan)
  • ‘s morgens onvoldoende uitgerust voelen (tegen de dag opzien)
  • Slecht inslapen (+neiging te lang door te slapen)
  • ‘s nachts te vaak wakker liggen – – – piekeren
  • ‘s nachts te lang wakker liggen – – – piekeren
  • Dromen
  • Moeite om in slaap te vallen.
  • Vaak wakker worden 's nachts en dan moeilijk doorslapen.
  • Prikkelbaar.
  • Geheugen -en concentratieproblemen.
  • Gemiddeld korter dan 5 uur per nacht slapen.
  • Te vroeg wakker worden in de ochtend.
  • Vermoeid opstaan.
  • Algehele vermoeidheid of slaapaanvallen overdag.

Dan raden we aan om contact op te nemen.

Zodra de psycholoog een beeld heeft van jouw verhaal, zoals met welke vragen jij zit en welke doelen je stelt. Zal hij zijn werkwijze toelichten, en zich voorstellen als persoon.

Zodra er een klik is tussen jou en de psycholoog kan er een sterke vertrouwensband ontstaan. Dit is belangrijk voor het behandeltraject. Als het goed voelt vervolgen jullie de therapie. Vanaf nu starten jullie de sessie. Bij slaapproblemen is het ook mogelijk om van tijd tot tijd even in te bellen. Een kennismakingsgesprek telefonisch duurt vaak een stuk korter (30 minuten) terwijl een afspraak bij de psychologenpraktijk vaak even lang duurt als een gewone sessie (gemiddeld 1u of 1u30) Een telefonische sessie is ook veel intensiever. Het is makkelijker om tot de kern te komen. Het voordeel is daarbij dat je het gesprek gewoon vanuit thuis kan voeren.

Het is ook mogelijk om van tijd tot tijd contact op te nemen, bijvoorbeeld wanneer slaapproblemen begint op te spelen.

Is onderstaande situatie op jou van toepassing?

Door de slaapproblemen is het moeilijk om te functioneren overdag, je wordt vergeetachtig, kan je minder goed concentreren en raak vermoeid.

Hierdoor verandert: je wordt somber, bent prikkelbaarder, en kunt minder genieten van activiteiten. Hoe minder je slaapt, hoe meer moeite je kunt hebben met het functioneren overdag.

Dan is het verstandig om telefonische hulp in te schakelen.

Wat doet een psycholoog?

Tijdens vervolg sessies ga je dieper in op het ontstaan van de slaapproblemen.

De psycholoog helpt jou om op een draagbare manier emoties te voelen, inzicht en te krijgen, en naar jezelf leren kijken. Samen ga je op zoek naar achterliggende emoties, terugkerende patronen en uiteraard naar oplossingen om je beter te voelen.

Hoeveel sessies?

Het is moeilijk vooraf te bepalen hoeveel sessies nodig zijn. Dat is afhankelijk de intensiteit, en de regelmaat van afspraken. Vaak begin je het effect te voelen na een aantal sessies. Het is niet de bedoeling dat je afhankelijk wordt van de psycholoog of de therapie om je goed te voelen. Bespreek dit met de psycholoog.

Ga door met je leven

Je hebt nu nieuwe inzichten en handvatten om je leven weer terug in handen te nemen. Nu je je weer beter voelt, is het een kwestie van evenwicht bewaren. Herken symptomen van slaapproblemen. Hoewel je je nu weer goed voelt, is het verstandig om af en toe contact te blijven houden met de psycholoog.

Jouw geluk en gezondheid komen op de eerste plaats!

Hoe voorkom je slaapproblemen?

  • Ga vaker sporten en bewegen
  • Neem 's avonds geen koffie, andere drank met cafeïne en nicotine .
  • Zorg een uur voor het slapengaan voor ontspanning (korte wandeling, warm bad, drink thee, ontspanningsoefeningen, muziek maak een kruikje).
  • Ga op vaste tijden naar bed
  • Sta op vaste tijden op
  • Geen beeldschermen een uur voor het slapengaan zoals de tv, computer en smartphone.