Grote diversiteit aan verslavingen en hoe deze onder controle te krijgen

Wanneer je door verslaving in financiële problemen komt, interesses verliest, problemen krijgt met de justitie, geen aandacht meer hebt voor persoonlijke verzorging is het verstandig om telefonische hulp in te schakelen.

Bel met de psycholooglijn voor verslavingsproblematiek. Hier krijg je direct een psycholoog aan de lijn dat is gespecialiseerd in verslavingsproblematiek. Ze behandelen alle vormen van verslaving.

Wat is verslavingsproblematiek?

Bij verslaving is 'willen' veranderd in 'moeten' gebruiken. Een ander woord voor verslaving is 'afhankelijkheid'. Afhankelijkheid kun je opdelen in geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid. Hierbij verlangt de gebruiker steeds sterker naar het middel en voelt zich eigenlijk niet meer prettig zonder.

Het kennismakingsgesprek

Er zijn verschillende psychologen die gespecialiseerd zijn in het behandelen van verslavingsproblematiek. Wanneer je een psycholoog gekozen hebt die je aanspreekt, kan je deze direct bellen door te gebruik te maken van het keuzemenu. Elke psycholoog heeft zijn eigen doorkiesnummer. Deze staat direct onder de foto.

De psycholoog zal door vragen te stellen erachter komen hoe de verslaving is ontstaan. En vervolgens diagnose opstellen. Nadat jullie kennis hebben gemaakt, bepaal je zelf of je het behandeltraject in wil gaan. De psycholoog zal van te voren dit traject met je doornemen.

Samen stellen jullie een hulpvraag op, en stel je een doel. Wat wil je bereiken?

Coaching en Therapie kunnen jou helpen met het verbeteren van je angsten en het terugwinnen van je zelfvertrouwen.

Herken je jezelf in een of meerdere van deze situaties?

 • Verandering van persoonlijkheid
 • Verandering van gedrag
 • Wanneer iemand zich terugtrekt
 • Angstig is
 • Onverschillig is
 • Geen aandacht meer heeft voor persoonlijke verzorging
 • Interesses verliest
 • Financiële problemen verkeert
 • Problemen heeft met justitie

Dan raden we aan om contact op te nemen.

Zodra de psycholoog een beeld heeft van jouw verhaal, zoals met welke vragen jij zit en welke doelen je stelt. Zal hij zijn werkwijze toelichten, en zich voorstellen als persoon.

Zodra er een klik is tussen jou en de psycholoog kan er een sterke vertrouwensband ontstaan. Dit is belangrijk voor het behandeltraject. Als het goed voelt vervolgen jullie de therapie. Vanaf nu starten jullie de sessie.

Bij stress is het ook mogelijk om van tijd tot tijd even in te bellen. Om de situatie te bespreken.

Een kennismakingsgesprek telefonisch duurt vaak een stuk korter (30 minuten) terwijl een afspraak bij de psychologenpraktijk vaak even lang duurt als een gewone sessie (gemiddeld 1u of 1u30) Een telefonische sessie is ook veel intensiever. Het is makkelijker om tot de kern te komen. Het voordeel is daarbij dat je het gesprek gewoon vanuit thuis kan voeren.

Het is ook mogelijk om van tijd tot tijd contact op te nemen, bijvoorbeeld wanneer verslavingsproblematiek begint op te spelen.

Bij een verslaving zien we deels dezelfde problemen:

 • gevoel van waardeloosheid
 • schuldgevoel hebben
 • moeilijker concentreren
 • onrustig zijn
 • huishouden en sociale contacten verwaarlozen
 • inactief zijn door effect van alcohol en drugs
 • inactief zijn door veel tijd kwijt te zijn aan het gebruiken van alcohol of drugs
 • somber zijn

Herken je jezelf in bovenstaande problemen?

Dan is het verstandig om telefonische hulp in te schakelen.

Wat doet een psycholoog?

Tijdens vervolg sessies ga je dieper in op het ontstaan van de verslaving.

De psycholoog helpt jou om op een draagbare manier emoties te voelen, inzicht en te krijgen, en naar jezelf leren kijken. Samen ga je op zoek naar achterliggende emoties, terugkerende patronen en uiteraard naar oplossingen om je beter te voelen.

Hoeveel sessies?

Het is moeilijk vooraf te bepalen hoeveel sessies nodig zijn. Dat is afhankelijk de intensiteit, en de regelmaat van afspraken. Vaak begin je het effect te voelen na een aantal sessies. Het is niet de bedoeling dat je afhankelijk wordt van de psycholoog of de therapie om je goed te voelen. Bespreek dit met de psycholoog.

Ga door met je leven

Je hebt nu nieuwe inzichten en handvatten om je leven weer terug in handen te nemen. Nu je je weer beter voelt, is het een kwestie van evenwicht bewaren. Herken symptomen van verslavingsproblematiek. Hoewel je je nu weer goed voelt, is het verstandig om af en toe contact te blijven houden met de psycholoog. Jouw geluk en gezondheid komen op de eerste plaats!