Verdriet na de geboorte

Direct bellen met een gediplomeerd psycholoog
Direct hulp aan de telefoon
Geen wachttijden
Direct therapie

Kraamtranen en babyblues

Je bent net bevallen, je prachtige kindje ligt in je armen. De dag ervoor was je nog zo happy en had je zo’n beetje de hele dag een glimlach van oor tot oor. Supertrots ben je op je kindje en superblij, maar vandaag…... vandaag zitten de tranen hoog en om de kleinste dingetjes kun je in een enorme huilbui uitbarsten. Kraamtranen. Babyblues. Het is heel normaal en veel jonge moeders hebben daar last van. Wel zo’n 40 tot 80 procent! Het overkomt je, zo’n drie tot tien dagen na de bevalling. En waarom? Dat is eigenlijk niet eens zo goed bekend, maar de combinatie van verandering in de hormonenhuishouding, slaaptekort, vermoeidheid, stress en onzekerheid zullen hierbij zeker een belangrijke rol in spelen.

Symptomen

De huilbuien overvallen je en soms weet je niet eens waarom. Je voelt je nerveus en onzeker of je de zorg van je kindje wel aankan. Je slaapt wat slechter en kunt wat meer prikkelbaar zijn. Ineens overvalt je een negatief gevoel of ben je ineens heel erg verdrietig. Verschillende emoties wisselen elkaar snel af. Als je je hierin herkent, kan het zomaar zijn dat je last hebt van kraamtranen of de babyblues…

Diagnose Kraamtranen behoren bij de familie van de postnatale depressies, maar dan een heel milde vorm. Kraamtranen behoren vanzelf weer te verdwijnen, als het goed is na een paar dagen al (een week tot tien dagen). Heb je echter na een week of twee, drie nog steeds last van het neerslachtige gevoel, neem dan contact op met je huisarts. Hoe eerder je bij hem aan de belt trekt, hoe beter. Blijf er dus niet mee rondlopen. De huisarts kan kijken wat er aan gedaan kan worden. Wellicht stuurt hij je door naar een psycholoog of schrijft hij wat medicatie voor die de onbalans in je lichaam kan herstellen.

Behandeling

Een psycholoog kan je de rust en het zelfvertrouwen weer teruggeven. Praten kan opluchting geven waardoor je je ook al snel een stuk beter kan gaan voelen. Voel je vooral niet schuldig, je kunt er niets aan doen, het is gewoon een natuurlijke lichamelijke reactie. De psycholoog zal je adviseren om zoveel mogelijk rustmomenten te pakken, om bij te komen van de bevalling en de verandering in je leven.

Kosten

www.psycholooglijn/kosten