Neerslachtig in de sombere dagen?

Direct bellen met een gediplomeerd psycholoog
Direct hulp aan de telefoon
Geen wachttijden
Direct therapie

Wat te doen bij een herfstdepressie?

De herfst is weer begonnen. De blaadjes vallen van de bomen, de dagen worden korter en het wordt kouder. Het regent vaker en er staat soms een gure wind. Bij sommige mensen komt dit weerbeeld overeen met hun stemming. Herfst- of winterdepressie; herfst- of winterdip; herfst- of winterblues: het zijn allemaal onofficiële termen. Wel worden deze termen vaak gebruikt. Officieel spreken we van een seizoensgebonden depressie. Tussen de 4 en 5% van de bevolking heeft last van een seizoensgebonden depressie. Je hebt dan last van de kenmerken van een ‘gewone’ depressie; zo ben je onder andere minstens twee weken lang het grootste deel van de dag somber. Maar bij een seizoensgebonden depressie bestaan de depressieve klachten minimaal twee jaar achter elkaar in hetzelfde seizoen. De klachten houden dan ieder jaar opnieuw minimaal twee weken aan.

De termen depressie, dip en blues worden vaak door elkaar gebruikt. Dit is onterecht, want het is niet hetzelfde. Bij een dip of blues heb je wel klachten, maar zijn deze milder dan bij een depressie.

Opvallend bij een herfst- of winterdepressie is de extra slaperigheid in de herfst en winter, die gepaard gaat met futloosheid en een verlies aan energie overdag. Ook de controle over het eten vermindert vaak, zodat mensen aankomen. Mensen met een herfst- of winterdepressie lukt het niet meer om te genieten van de dingen waar ze de rest van het jaar wel plezier uit halen.

Herfstdepressie symptomen en kenmerken

Kenmerken van een seizoensgebonden depressie, zoals van een herfstdepressie of winterdepressie komen grotendeels overeen met een ‘gewone’ depressie. Wanneer je last hebt van een herfstdepressie, dan zie je dat terug in de onderstaande symptomen:

· Weinig energie hebben

· Concentratieproblemen

· (Over)vermoeidheid

· Grote eetlust

· Geen zin en behoefte aan sociale contacten

· Grote behoefte aan slaap

· Problemen met slapen

· Snel geïrriteerd zijn

· Gewichtstoename

· Aanhoudend verdrietig gevoel

· Geen behoefte aan seks

· Negatief zelfbeeld

· Hulpeloosheid

· Huilbuien

· Droefheid

· Algemeen gevoel van nutteloosheid

· Suïcidale gedachten

Diagnose

Als je langer dan twee weken last hebt van een aantal van bovengenoemde symptomen, dan is het verstandig om naar je huisarts te gaan.

De Behandeling

Het is belangrijk dat de klachten horend bij een herfstdepressie serieus worden genomen en met een medisch specialist worden besproken. Veel klachten kunnen namelijk worden behandeld, verminderd of het kan worden voorkomen dat de klachten toenemen. Bij gedachten aan zelfdoding is het van groot belang om direct een arts in te schakelen.

Er zijn diverse behandelmogelijkheden afhankelijk van de zwaarte van de symptomen, variërend van antidepressiva om het serotonine (wordt ook wel gelukshormoon genoemd) niveau weer te verhogen tot lichttherapie of psychotherapie. Veel medische specialisten raden aan om vroeg op te staan en naar buiten te gaan om zoveel mogelijk natuurlijk zonlicht mee te pikken. Als dit in de donkere wintermaanden niet mogelijk is, dan zou lichttherapie een uitkomst kunnen zijn.

Verder zal een psycholoog kijken hoe het mogelijk is om je beter te gaan voelen en kijken hoe je meer zelfvertrouwen krijgt. Er is heel veel mogelijk, meer dan je denkt! Je bent het waard om gezien en gehoord te worden.

Kosten

www.psycholooglijn/kosten