Afscheid nemen van een kind dat uit huis gaat, is een emotionele gebeurtenis. Het huis, dat jarenlang een druk, levend nest was, is leeg. Alle kinderen zijn uitgevlogen. Sommige vrouwen worden daar depressief van. Zij lijden aan het lege nest syndroom. Het lege nest syndroom is te vergelijken met een rouwproces

De telefonische hulplijn bij lege nest syndroom helpt ouders met het rouwproces. Het verwerken van de leegte, het gevoel van nutteloosheid. Voorkom een depressie en informeer bij de psycholoog wat je eraan kan doen.

Herken je jezelf in deze situatie

· Gevoel van leegte

· Gevoel van nutteloosheid en doelloosheid

· Depressief

· Verdrietig

· Onzekerheid

· Niet weten wat met de tijd te doen

· Eenzaamheid

· Spanningen met de partner

Dan is het verstandig om telefonische hulp in te schakelen.

Het kennismakingsgesprek

Er zijn verschillende psychologen die gespecialiseerd zijn in het behandelen van lege nest syndroom. Wanneer je een psycholoog gekozen hebt die je aanspreekt, kan je deze direct bellen door te gebruik te maken van het keuzemenu. Elke psycholoog heeft zijn eigen doorkiesnummer. Deze staat direct onder de foto. De psycholoog zal door vragen te stellen erachter komen hoe het lege nest syndroom is ontstaan. En vervolgens diagnose opstellen. Nadat jullie kennis hebben gemaakt, bepaal je zelf of je het behandeltraject in wil gaan. De psycholoog zal van te voren dit traject met je doornemen.

Samen stellen jullie een hulpvraag op, en stel je een doel. Wat wil je bereiken?

Coaching en Therapie kunnen jou helpen met het verbeteren van je angsten en het terugwinnen van het balans van jouw zelfvertrouwen.

Behandeling

In gesprekken met de psycholoog helpt de psycholoog jezelf weer belangrijk te vinden. Ook zal de psycholoog mee helpen denken om weer een dagindeling te vinden. Hierdoor zal je je langzaam maar zeker wel weer beter gaan voelen. Al kan er een langere tijd overheen gaan voordat het gevoel helemaal verdwenen is.

Lees alles over: https://psycholooglijn.nl/klachten/lege-nest-syndroom

Zodra de psycholoog een beeld heeft van jouw verhaal, zoals met welke vragen jij zit en welke doelen je stelt. Zal hij zijn werkwijze toelichten, en zich voorstellen als persoon.

Zodra er een klik is tussen jou en de psycholoog kan er een sterke vertrouwensband ontstaan. Dit is belangrijk voor het behandeltraject. Als het goed voelt vervolgen jullie de therapie. Vanaf nu starten jullie de sessie.

Een kennismakingsgesprek telefonisch duurt vaak een stuk korter (30 minuten) terwijl een afspraak bij de psychologenpraktijk vaak even lang duurt als een gewone sessie (gemiddeld 1u of 1u30) Een telefonische sessie is ook veel intensiever. Het is makkelijker om tot de kern te komen. Het voordeel is daarbij dat je het gesprek gewoon vanuit thuis kan voeren.

Wat doet een psycholoog?

Tijdens vervolg sessies ga je dieper in op het ontstaan van het lege nest syndroom.

De psycholoog helpt jou om op een draagbare manier emoties te voelen, inzicht en te krijgen, en naar jezelf leren kijken. Samen ga je op zoek naar achterliggende emoties, terugkerende patronen en uiteraard naar oplossingen om je beter te voelen.

Hoeveel sessies?

Het is moeilijk vooraf te bepalen hoeveel sessies nodig zijn. Dat is afhankelijk de intensiteit, en de regelmaat van afspraken. Vaak begin je het effect te voelen na een aantal sessies. Het is niet de bedoeling dat je afhankelijk wordt van de psycholoog of de therapie om je goed te voelen. Bespreek dit met de psycholoog.

Ga door met je leven

Je hebt nu nieuwe inzichten en handvatten om je leven weer terug in handen te nemen. Nu je je weer beter voelt, is het een kwestie van evenwicht bewaren. Herken symptomen van de persoonlijkheidsproblemen. Hoewel je je nu weer goed voelt, is het verstandig om af en toe contact te blijven houden met de psycholoog.

Jouw geluk en gezondheid komen op de eerste plaats!