Angst- en paniekaanvallen - kom tot rust

Direct bellen met een gediplomeerd psycholoog
Direct hulp aan de telefoon
Geen wachttijden
Direct therapie

Hulp bij angst en paniekaanvallen

We kennen het allemaal wel, van die momenten dat je je angstig voelt. Je hebt angst, dat functioneel is, een reden heeft en van voorbijgaande aard is. Bang zijn is een reactie op dreigend gevaar. Deze angst is gezond en hoort bij het leven. Maar als je angst hebt die geen reden heeft, niet vanzelf voorbij gaat en van invloed is op het dagelijks leven, dan is er sprake van een ongezonde angst, oftewel een angststoornis.

Er zijn veel angststoornissen. Een aantal hiervan zijn: Acute stresstoornis, sociale angststoornis, paniekstoornis, gegeneraliseerde angststoornis (GAS) en specifieke fobie. Bij kenmerken van angststoornissen wordt hier wat verder op ingegaan.

Mensen met een paniekstoornis hebben vaak ook last van andere psychische stoornissen. 60 procent heeft naast een paniekstoornis ook last van andere psychische klachten in het zelfde jaar. Dit is bij 26 procent een gegeneraliseerde angststoornis, 46 procent heeft er een depressie bij en 38 procent heeft een specifieke of sociale fobie.

Symptomen

De symptomen van een angst- of paniekaanval zijn: hartkloppingen, benauwdheid, transpireren, trillen/beven, duizeligheid, koude rillingen, misselijkheid/maagklachten, onwerkelijk gevoel, angst om dood te gaan, droge mond, pijn op de borst, slaapproblemen.

Diagnose

De diagnose kan alleen gesteld worden door een psycholoog of een psychiater. Alleen als tenminste een van de paniekaanvallen is gevolgd door een periode van minimaal een maand met de volgende paniekstoornis symptomen spreekt men van een angst- of paniekstoornis:

  • Je bent steeds bezorgd over het krijgen van een nieuwe paniekaanval of de gevolgen daarvan
  • Er is bij jou sprake van een aanzienlijke gedragsverandering. Je vermijdt bijvoorbeeld openbare ruimten en onbekende situaties om een paniekaanval te voorkomen.

Een paniekstoornis kan niet worden toegeschreven aan de effecten van middelen (bijvoorbeeld drugs of medicatie) en medische aandoeningen, zoals hart- en longaandoeningen.

Behandeling

Als je angst- en paniekaanvallen hebt zal de huisarts je doorverwijzen voor een behandeling door een deskundige in de psychotherapie. Psychotherapie is een behandeling via gesprekken met een deskundige. Dit kan via een psycholoog/psychotherapeut of een psychiater. Niet alleen wordt er gesproken over de klachten, maar ook wordt samen met de patiënt een oefenprogramma gemaakt, gericht op het leren beheersen van de paniek.

Cognitieve gedragstherapie is een vorm van psychotherapie die ook kan helpen bij de behandeling van angst- en paniekaanvallen. In deze behandeling krijg je zicht op je denkpatronen: je onderzoekt hoe je gedachten samenhangen met je gevoelens en gedrag. Vervolgens leer je hoe je gedachten die ongewenste gevoelens geven om kunt buigen naar gedachten die wél gewenste gevoelens met zich meebrengen.

Bij sommige mensen met angstklachten is psychotherapie alleen niet voldoende. Een combinatie van psychotherapie en medicijnen zou dan de volgende stap zijn. Er zijn twee soorten medicijnen die veel worden gebruikt bij angststoornissen:

In de eerste plaats de antidepressiva. Deze medicijnen tegen depressie helpen ook tegen angstgevoelens. Ze zijn goed te combineren met gedragstherapie en verhogen de kans van slagen van de therapie.

In de tweede plaats worden soms angstremmende middelen voorgeschreven. Dit zijn kalmerende middelen of anxiolytica. Deze medicijnen kunnen worden gebruikt ter kortdurende ondersteuning van de behandeling. Deze medicijnen verminderen de angstgevoelens en geven een rustiger gevoel. Het nadeel van deze middelen is dat men er bij langer gebruik steeds meer van nodig heeft om hetzelfde effect te kunnen bereiken.

Kosten

psycholooglijn.nl/kosten