Krijg je focus weer terug

Direct bellen met een gediplomeerd psycholoog
Direct hulp aan de telefoon
Geen wachttijden
Direct therapie

Wat te doen tegen concentratieproblemen?

Iedereen, jong en oud, heeft wel eens last van concentratieproblemen. Als je bijvoorbeeld slecht geslapen hebt of in een onrustige omgeving aan het werk bent, kan het lastig zijn om je te concentreren op je werk. Dat is niet meteen reden tot ongerustheid. Dit kan iedereen overkomen en ligt in die gevallen vaak aan externe factoren.

Als de concentratieproblemen echter aanhouden en je je eigenlijk vaker niet kunt concentreren dan wel, is er vaak meer aan de hand dan dat je alleen een nachtje slecht geslapen hebt. Je bent vergeetachtig, kunt je slecht concentreren op gesprekken en het kost je veel moeite om vrij simpele taken uit te voeren.

Concentratieprobleem symptomen

· Vermoeidheid

· Stress

· Hormonale veranderingen

· Verslechterde doorbloeding van het hersenweefsel

· Medicijnen

· Leeftijd

· Depressie/burn-out

· Gebruik van alcohol en andere genotsmiddelen

· Bloedarmoede of problemen met je schildklier

· Te lang, te hard werken

Diagnose

Bij kinderen zou de leraar/lerares bij de ouders kunnen aangeven dat er concentratieproblemen zijn en dan het advies kunnen geven om een afspraak te maken bij de huisarts. Volwassenen kunnen uiteraard zelf bij de huisarts langs gaan voor een diagnose. Mocht de huisarts constateren dat er hinderlijke concentratieproblemen zijn, dan kan er een doorverwijzing komen voor een behandeling bij een psycholoog.

Behandeling

Eerst zal worden gezocht naar de oorzaak van het concentratieprobleem. Wanneer er een achterliggende oorzaak is, zoals een depressie, zal de behandeling zich eerst hierop richten. Vaak zal het concentratieprobleem dan ook afnemen. Blijft het probleem bestaan, dan zal de behandeling zich vooral hierop richten. De behandeling zal bestaan uit het achterhalen van oorzaken, treffen van maatregelen, het creëren van een goede balans tussen inspanning en ontspanning en het uitvoeren van oefeningen en opdrachten.

Kosten

www.psycholooglijn/kosten