Hulp bij eetstoornissen zoals BED, Boulimia, anorexia

Direct bellen met een gediplomeerd psycholoog
Direct hulp aan de telefoon
Geen wachttijden
Direct therapie

Hulp bij eetstoornis

Mensen die lijden aan een eetstoornis zijn extreem veel bezig met eten en hun gewicht. Dit beïnvloedt in grote mate hun dagelijks functioneren. Vormen van eetstoornissen zijn anorexia nervosa, boulimia nervosa en de eetbuistoornis binge eating disorder (afgekort BED).

Naar schatting lijden er in Nederland zo'n 5.500 mensen aan anorexia en ongeveer 22.300 aan boulimia. Ongeveer 1% van de volwassen bevolking lijdt aan BED. Er zijn veel meer vrouwen dan mannen die aan anorexia en boulimia lijden. Bij de eetbuistoornis is dat anders. De exacte verdeling is niet bekend, maar geschat wordt dat de eetbuistoornis ongeveer evenveel voorkomt bij mannen als bij vrouwen.

Symptomen

Anorexia nervosa (anorexia)

Als je anorexia (officieel: anorexia nervosa) hebt ben je intens bang om aan te komen of dik te worden, ook al zit je ver beneden het gewicht dat voor je leeftijd en lengte normaal en gezond is. Je eet daarom extreem weinig. Je lichaamsbeeld is verstoord: al kun je je ribben tellen, toch voel je je dik en zie je een dik iemand wanneer je in de spiegel kijkt. Het afvallen geeft je houvast, een gevoel van controle en het gevoel dat je ergens goed in bent. Anorexia Nervosa zou hierom eigenlijk beter "magerzucht" of "lijnziekte" genoemd kunnen worden. Eten doe je meestal volgens een dwangmatig patroon en vaak moet je het van jezelf eerst verdienen om te eten. Je moet bijvoorbeeld eerst tien keer de trap op en af en mag dan pas een bakje yoghurt.

Boulimia nervosa (boulimia)

Bij boulimia (officieel: boulimia nervosa) heb je regelmatig flinke eetbuien. Je eet binnen een korte tijd een hoeveelheid die andere mensen binnen die tijd absoluut niet zouden eten. Tijdens zo’n eetbui verlies je alle controle; je hebt het gevoel niet te kunnen stoppen met eten of je kunt niet beheersen wat of hoeveel je eet. Het voedsel is dikwijls calorierijk en wordt vaak zonder proeven doorgeslikt. Meestal is het voedsel dat de patiënten zich buiten de eetbuien om niet toestaan. Omdat je niet wilt aankomen, braak je na de eetbui alles uit, slik je laxeermiddelen, of probeer je een periode fanatiek te lijnen. Voor de buitenwereld houd je je eetbuien geheim. Je plannen om normaal te eten mislukken keer op keer. Na elke eetbui voel je je schuldig, zwak of mislukt. Hoe beter je op gewicht blijft, of je eetpatroon kunt volhouden, hoe positiever je je over jezelf voelt.

Eetbuistoornis (BED)

Bij een eetbuistoornis eet je ongewoon veel tijdens regelmatig terugkerende eetbuien. Je hebt het gevoel dat je geen controle hierover hebt. Na zo’n eetbui voel je je somber, schuldig of walg je zelfs van jezelf. In tegenstelling tot bij boulimia probeer je niet van het eten af te komen door overgeven of laxeren.

Overeenkomsten eetstoornissen

Het verschil tussen bovenstaande eetstoornissen lijkt misschien groot. Maar mensen met eetstoornissen hebben veel overeenkomsten. Je bent geobsedeerd door alles wat met eten, gewicht en lichaamsbeweging te maken heeft. Je bent extreem bang om aan te komen en dik te zijn. Je luistert niet naar je lichaam: je negeert signalen van honger of verzadiging. Je houdt je eetprobleem zoveel mogelijk geheim.

Diagnose

Alleen de psycholoog of psychiater mag de diagnose eetstoornis stellen.

Behandeling

Een eetstoornis is een ernstige psychische aandoening die niet vanzelf over gaat. In sommige gevallen wordt te laat hulp ingeschakeld, waardoor mensen niet meer genezen of zelfs overlijden! Het is belangrijk om in behandeling te gaan, want het is erg ingrijpend om een eetstoornis te hebben. Eetproblemen worden vaak geheim gehouden voor de omgeving, maar komen na verloop van tijd altijd uit. Familie en vrienden voelen zich vaak machteloos omdat ze iemand niet kunnen dwingen om (weer) op een goede manier met eten en het gewicht om te gaan. Een eetstoornis behandeling helpt om de balans weer te vinden. Met therapie komt 40 tot 60 procent van de mensen bijna helemaal van een eetstoornis af. Bij ongeveer een derde blijft de eetstoornis bestaan, maar worden de problemen wel minder.

De therapie van een eetstoornis begint vaak met het aanleren van een gezond eetpatroon. Bij anorexia leer je stap voor stap weer normaal te eten. En je leert om te gaan met de angst die je bij eten hebt. Bij boulimia gaat de therapie over het aanleren van een regelmatig eetpatroon. Is dit eenmaal verbeterd? Dan kijk je samen met de behandelaar naar de oorzaken van de eetstoornis. Je denkt bijvoorbeeld negatief over jezelf, je kunt slecht met spanningen omgaan of je hebt verdriet. Dit kunnen allemaal oorzaken zijn van je eetstoornis.

Kosten

www.psycholooglijn/kosten