Wat zijn de belangrijkste voordelen van een psycholoog zijn? Het is de vraag die elke student zich af moet vragen. Voordat je over je carrière beslist, is het belangrijk om jezelf af te vragen of een carrière als psycholoog iets voor jou is.

Er zijn veel voordelen aan het zijn van een psycholoog. Het geeft veel voldoening om andere te helpen. Je bent continue op zoek naar nieuwe uitdagingen. Je hebt flexibele werktijden. De potentie om een goed salaris te verdienen. En de mogelijkheid om zelf een psycholoog praktijk te runnen.

De mogelijkheid om mensen te laten groeien als individu en nieuwe dingen over jezelf te leren.

Anderen helpen kan heel belonend zijn

Een van de belangrijkste voordelen van het worden van een psycholoog is de mogelijkheid om anderen te helpen. Als je graag met mensen werkt, is een carrière in de psychologie een juiste keuze. Hoewel het werk soms stressvol kan zijn, beschrijven veel psychologen hun werk als zeer uitdagend en bevredigend. Je kan echt een verschil maken in iemand anders zijn leven.

Psychologen kunnen altijd nieuwe uitdagingen vinden

Het veld van de psychologie is zowel divers als uitdagend, dus het maakt niet uit welke specialisatie je kiest. Je zult je ongetwijfeld niet vaak vervelen.

Klinisch psychologen staan ​​voor constante uitdagingen van klanten die hun hulp nodig hebben bij het oplossen van problemen. Andere specialistische gebieden zoals sportpsychologie en forensische psychologie staan ​​voor hun eigen unieke eisen en obstakels. Psycholoog zijn kan soms stressvol zijn, maar het beroep presenteert intellectuele uitdagingen die de baan interessant houden. Je mensenkennis zal hierdoor toenemen. Geen dag zal hetzelfde zijn.

Onderhandelen en zaken doen.

Doordat je beter begrijpt hoe iemand redeneert, in bepaalde situaties en de keuzes die mensen maken bij bepaalde beslissingen is het mogelijk om hier handig op in te spelen. Lichaamshouding, tone of voice, keuzes van woorden kan je allemaal in je voordeel gebruiken. Bij aankoop van een huis tot de vertegenwoordiger die wat probeert te verkopen.

Veel psychologen hebben flexibele werkschema's

Veel psychologen werken in Nederland al zelfstandige. Met een eigen psychologenpraktijk is het mogelijk om zelf je uren in te delen. En wellicht belangrijker hoeveel uren en op welke dagen. Met verschillende opdrachtgevers zoals ziekenhuizen, het bedrijfsleven, zorginstellingen, grote psychologiepraktijken, en verenigingen zorgen ervoor dat het werk afwisselend is. Doordat je zelf je uren kan indelen, geeft dat alle mogelijkheden om je sociale contact te onderhouden met familie en vrienden.

Psychologen hebben het potentieel om hoge salarissen te verdienen

Hoewel geld nooit een goede reden is om een ​​bepaalde carrière te kiezen, worden psychologen over het algemeen goed gecompenseerd voor hun tijd en moeite.

Als beginnend psycholoog in een zorg- of welzijnsinstelling kun je rekenen op een bruto salaris van minimaal zo'n € 3.070,- per maand exclusief 8% vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering. Dit kan oplopen tot ruim € 6.345,- voor een ervaren klinisch psycholoog

Sommige mensen kiezen ervoor om parttime te werken, en alsnog verdienen ze een respectabel inkomen. Zodat ze voldoende tijd hebben voor hun kinderen.

Psychologen met eigen bedrijf

Als je het leuk vindt om voor jezelf te werken en je een ondernemersgeest hebt, kan een psycholoog een uitstekende carrière keuze zijn.

Na schatting werken 30 procent van alle psychologen als zelfstandige

Een psycholoog die zelfstandig werkt, moet wel rekening houden met de volgende kosten zoals:

  • Verzekeringen
  • Huisvesting
  • Bedrijfsauto
  • Telefoonkosten
  • Acquisitie kosten
  • Administratie

Het opzetten van je eigen praktijk geeft je de mogelijkheid volledige controle te hebben over je carrière.

Psychologen maken kennis met verschillende mensen

Als je het leuk vindt om met mensen samen te werken en hen te helpen hun volledige potentieel te bereiken, dan kan het zijn dat je een psycholoog wordt. Hoewel je vaak met uitdagingen te maken krijgt, kun je zien dat jouw klanten echt vooruitgang boeken en naar hun doelen toe werken. Dit kan je een gevoel van voldoening geven. Of je nu uitsluitend met kinderen, volwassenen, getrouwde stellen of gezinnen werkt, je zult de gelegenheid hebben om mensen uit alle lagen van de bevolking te ontmoeten en te helpen. Een terugval bij de mensen in behandeling hoort erbij. De meeste psychologen bezoeken dan ook regelmatig een collega psycholoog.