Iedereen twijfelt wel eens aan het doel in het leven haal ik wel plezier en voldoening? Of stelt zichzelf de vraag waarom we bestaan. Dit is normaal. Maar als zingevingsproblemen je leven overneemt is het verstandig om telefonische hulp in te schakelen.

Wanneer je worstelt met de zin van het leven schakel dan de telefonische hulplijn in bij zingevingsproblemen. Ga dieper in op wat jij zo belangrijk vind, hoe je je wil ontwikkelen, en wat je wil bereiken in het leven samen met de psycholoog gespecialiseerd in zingevingsproblemen.

De zin van het leven is een diepere betekenis waar het bestaan mee beladen zou zijn volgens bepaalde visies. Het concept stelt de waarde van de periode tussen geboorte en dood centraal, en eventueel ook het spiritueel bestaan dat de lichamelijke dood overstijgt.

Het kennismakingsgesprek

Er zijn verschillende psychologen die gespecialiseerd zijn in het behandelen van zingevingsproblemen. Wanneer je een psycholoog gekozen hebt die je aanspreekt, kan je deze direct bellen door te gebruik te maken van het keuzemenu. Elke psycholoog heeft zijn eigen doorkiesnummer. Deze staat direct onder de foto.

De psycholoog zal door vragen te stellen erachter komen hoe de zingevingsproblemen zijn ontstaan. En vervolgens diagnose opstellen. Nadat jullie kennis hebben gemaakt, bepaal je zelf of je het behandeltraject in wil gaan. De psycholoog zal van te voren dit traject met je doornemen.

Samen stellen jullie een hulpvraag op, en stel je een doel. Wat wil je bereiken?

Coaching en Therapie kunnen jou helpen met het verbeteren van je angsten en het terugwinnen van het plezier in je leven.

Herken je jezelf in een of meerdere van deze situaties?

Ik heb zo hard gewerkt en nu vraag ik me af: waarvoor doe ik het eigenlijk?

 • Ik vlucht in allerlei zaken, maar het bevredigt niet.
 • Ik weet niet waar ik thuis hoor.
 • Ik ben iemand verloren en ik ben ontroostbaar.
 • Ik weet niet hoe ik verder moet met mijn leven; alles lijkt zo zinloos.
 • Ik ben ongewenst kinderloos en ik weet niet hoe ik mijn leven zin kan geven.
 • Ik weet niet wat ik met mijn leven wil; ik kan geen keuzes maken.

Dan raden we aan om contact op te nemen.

Zodra de psycholoog een beeld heeft van jouw verhaal, zoals met welke vragen jij zit en welke doelen je stelt. Zal hij zijn werkwijze toelichten, en zich voorstellen als persoon.

Zodra er een klik is tussen jou en de psycholoog kan er een sterke vertrouwensband ontstaan. Dit is belangrijk voor het behandeltraject. Als het goed voelt vervolgen jullie de therapie. Vanaf nu starten jullie de sessie. Bij zingevingsproblemen is het ook mogelijk om van tijd tot tijd even in te bellen. Een kennismakingsgesprek telefonisch duurt vaak een stuk korter (30 minuten) terwijl een afspraak bij de psychologenpraktijk vaak even lang duurt als een gewone sessie (gemiddeld 1u of 1u30) Een telefonische sessie is ook veel intensiever. Het is makkelijker om tot de kern te komen. Het voordeel is daarbij dat je het gesprek gewoon vanuit thuis kan voeren.

Het is ook mogelijk om van tijd tot tijd contact op te nemen, bijvoorbeeld wanneer zingevingsproblemen begint op te spelen.

Stel je jezelf een of meerdere vragen:

 • Wie ben ik
 • Wat wil ik met mijn leven
 • Wat vind ik belangrijke normen en waarden
 • Waarom ben ik hier
 • Ik heb alles toch voel ik me niet gelukkig
 • Waarom is er lijden
 • Is er een god?

Dan is het verstandig om telefonische hulp in te schakelen.

Wat doet een psycholoog?

Tijdens vervolg sessies ga je dieper in op het ontstaan van de zingevingsproblemen.

De psycholoog helpt jou om op een draagbare manier emoties te voelen, inzicht en te krijgen, en naar jezelf leren kijken. Samen ga je op zoek naar achterliggende emoties, terugkerende patronen en uiteraard naar oplossingen om je beter te voelen.

Perspectief

Met hulp van een psycholoog kan je een ander perspectief krijgen van de situatie. In een behandeling wordt er getracht:

 • naar jezelf te kijken
 • perspectief te vinden
 • alternatieven te zien.
 • denkpatronen te doorbreken

Hoeveel sessies?

Het is moeilijk vooraf te bepalen hoeveel sessies nodig zijn. Dat is afhankelijk de intensiteit, en de regelmaat van afspraken. Vaak begin je het effect te voelen na een aantal sessies. Het is niet de bedoeling dat je afhankelijk wordt van de psycholoog of de therapie om je goed te voelen. Bespreek dit met de psycholoog.

Ga door met je leven

Je hebt nu nieuwe inzichten en handvatten om je leven weer terug in handen te nemen. Nu je je weer beter voelt, is het een kwestie van evenwicht bewaren. Herken symptomen van zingevingsproblemen. Hoewel je je nu weer goed voelt, is het verstandig om af en toe contact te blijven houden met de psycholoog. Jouw geluk en gezondheid komen op de eerste plaats!