Mentale problemen bij sport

Mentale problemen bij sport

Sportpsychologie is de tak van wetenschap, die de mentale aspecten van beweging bestudeert en al vanaf 1895 sporadisch wordt beoefend. Sportpsychologie bestudeert gedrag in situaties van sport en bewegen. Hierbij worden de principes van psychologie toegepast.

De sportpsycholoog geeft mentale training aan sporten, stelt hulpvragen zoals stel ik mijn doelen op de juiste manier? Legt het belang uit van ademhaling in de sport. Verbeelding en ontspanningsoefeningen, hoe buig je negatieve gedachtes om. En geeft inzichten wat voor jou de juiste wedstrijdvoorbereiding is. Brengt concentratie en aandacht

Wat kan de sportpsycholoog voor jou betekenen

De sportpsycholoog richt zich op vragen als:

  • Welke mentale technieken kunnen gebruikt worden om de sporter te helpen beter te presteren onder druk?
  • Hoe ga je als sporter om met spanning?
  • Welke psychologische factoren bepalen een topprestatie?
  • Wat zijn de sterke en zwakke punten van een sporter?
  • Wat is nodig om een sporter uit een dip te halen en opnieuw te motiveren tot presteren?
  • Hoe kan een coach een goede teamsfeer bereiken?
  • Waarom zijn sommige spelers agressiever dan anderen?
  • Is wedstrijdsport op jonge leeftijd goed voor kinderen?
  • Hoe kun je als ouder(s) je kind het beste begeleiden in sport?

Voor wie is mentale training?

Mentale training is voor iedereen die fanatiek is in zijn of haar sport, of dit nou op professioneel of amateurniveau is. Wil je optimaal presteren neem dan eens contact op. Veel sporters nemen voor af juist na afloop wedstrijd telefonisch contact op met de sportpsycholoog.

Welke sporten?
In principe is het voor elke sport, we ondersteunen veel sporters in voetbal, tennis, hockey, turnen, volleybal en handbal.

Het kennismakingsgesprek

Er zijn verschillende sportpsychologen

Wanneer je een psycholoog gekozen hebt die je aanspreekt, kan je deze direct bellen door te gebruik te maken van het keuzemenu. Elke psycholoog heeft zijn eigen doorkiesnummer. Deze staat direct onder de foto. De psycholoog zal van te voren dit traject met je doornemen.

Samen stellen jullie een hulpvraag op, en stel je een doel. Wat wil je bereiken?

Coaching en Therapie kunnen jou helpen met het verbeteren van je concentratie en het terugwinnen van je zelfvertrouwen

Opstellen van een persoonlijk profiel

Een sportpsycholoog stelt vaak met behulp van psychologische testen een profiel op van een sporter of een coach. Het doel van deze testen is om een beter inzicht te krijgen van de sporter. Zodat er een gericht verbeteringstraject kan worden opgesteld.

De persoon zelf vindt de herkenning vaak prettig.

Wat doet een sportpsycholoog

Iedere sporter kan de ondersteuning van een sportpsycholoog gebruiken om prestaties te verbeteren. Een sportpsycholoog kan trainingsperformance optimaliseren en de vertaalslag maken naar een betere performance tijdens wedstrijden.

Mentale blokkade kunnen leiden tot het nemen van verkeerde beslissingen op belangrijk momenten. Een mentale training kan helpen met problemen die sporters ervaren vóór of tijdens wedstrijden, zoals slecht slapen, zich slap of juist erg gespannen voelen, overgeven, boos of chagrijnig zijn of juist heel erg stil zijn.

Telefonische hulp bij sporten
Je merkt vanzelf of je vooruitgang boekt, en dit jou verder helpt met het ontwikkelen van je talent. Veel topsporters maken hier gebruik van, ook al lijkt het soms een taboe.
Het is mogelijk om anoniem te bellen.