Met een smartphone verveel je je nooit. Iedereen herkend zich wel in de situatie dat je op je telefoon loopt te scrollen op Facebook of Instagram en dat je denkt wat ben ik eigenlijk aan het doen? Hoe meer tijd je stopt in social media hoe meer tijd het van je vraagt. Actie reactie.

Telefonische hulplijn bij smartphone verslaving, geef je inzicht hoe zeer je verslaving je leven beïnvloed. En wat je eraan kan doen om dit beter onder controle te krijgen. Hoeveel van je tijd ben je er per dag mee bezig. Hoe vaak zit je op je telefoon wanneer je iets aan het doen bent met andere? Schakel hulp in voordat het obsessief wordt.

Je bent niet zomaar verslaafd aan je smartphone. Veel tijd besteden aan je smartphone betekent ook niet dat je verslaafd bent. Als je merkt dat je obsessief bezig bent met je telefoon is er sprake van een verslaving.

Herken je jezelf in deze situatie

 • Bepaald je smartphone verslaving je gevoel, gedachten of activiteit in dagelijks leven?
 • Verwerk je gevoelens door erover te appen of te chatten?
 • Ervaar je een vervelend gevoel als je batterij bijna op is
 • Hoor je wel vaker, leg je telefoon eens weg?
 • Zit je op je telefoon in het bijzijn van vrienden of familie in een restaurant?
 • Kijk je altijd direct wanneer je een melding krijgt van een bericht?
 • Check je als eerste je telefoon wanneer je wakker wordt?
 • Zit je veel op je smartphone op werk of school?
 • Heb je weleens ruzie over je telefoongebruik?

Dan is het verstandig om telefonische hulp in te schakelen.

Het kennismakingsgesprek

Er zijn verschillende psychologen die gespecialiseerd zijn in het behandelen van smartphone verslaving. Wanneer je een psycholoog gekozen hebt die je aanspreekt, kan je deze direct bellen door te gebruik te maken van het keuzemenu. Elke psycholoog heeft zijn eigen doorkiesnummer. Deze staat direct onder de foto. De psycholoog zal door vragen te stellen erachter komen hoe de smartphone verslaving is ontstaan. En vervolgens diagnose opstellen. Nadat jullie kennis hebben gemaakt, bepaal je zelf of je het behandeltraject in wil gaan. De psycholoog zal van te voren dit traject met je doornemen.

Samen stellen jullie een hulpvraag op, en stel je een doel. Wat wil je bereiken?

Coaching en Therapie kunnen jou helpen met het verbeteren van je concentratie en het terugwinnen van je zelfvertrouwen

SIGNALEN DIE DUIDEN OP ONVERANTWOORD SMARTPHONE GEBRUIK

 • Een obsessie hebben social media
 • Je gaat steeds meer tijd investeren in je smartphone
 • Je probeert te stoppen of te minderen maar het lukt niet
 • Ontwenningsverschijnselen bij het niet gebruiken van Smartphone
 • Je hebt geen interesses meer in andere dingen in het leven.
 • Je bent niet eerlijk naar jezelf of andere over de tijd dat je eraan besteed
 • Gebruik smartphone is jouw manier om te ontsnappen aan schuldgevoel
 • Je zet relaties en kansen in je leven op het spel met je smartphone gedrag.

Hulp

Zodra de psycholoog een beeld heeft van jouw verhaal, zoals met welke vragen jij zit en welke doelen je stelt. Zal hij zijn werkwijze toelichten, en zich voorstellen als persoon.

Zodra er een klik is tussen jou en de psycholoog kan er een sterke vertrouwensband ontstaan. Dit is belangrijk voor het behandeltraject. Als het goed voelt vervolgen jullie de therapie. Vanaf nu starten jullie de sessie.

Een kennismakingsgesprek telefonisch duurt vaak een stuk korter (30 minuten) terwijl een afspraak bij de psychologenpraktijk vaak even lang duurt als een gewone sessie (gemiddeld 1u of 1u30) Een telefonische sessie is ook veel intensiever. Het is makkelijker om tot de kern te komen. Het voordeel is daarbij dat je het gesprek gewoon vanuit thuis kan voeren.

Wat doet een psycholoog?

Tijdens vervolg sessies ga je dieper in op het ontstaan van de smartphone verslaving

De psycholoog helpt jou om op een draagbare manier emoties te voelen, inzicht en te krijgen, en naar jezelf leren kijken. Samen ga je op zoek naar achterliggende emoties, terugkerende patronen en uiteraard naar oplossingen om je beter te voelen.

Hoeveel sessies?

Het is moeilijk vooraf te bepalen hoeveel sessies nodig zijn. Dat is afhankelijk de intensiteit, en de regelmaat van afspraken. Vaak begin je het effect te voelen na een aantal sessies. Het is niet de bedoeling dat je afhankelijk wordt van de psycholoog of de therapie om je goed te voelen. Bespreek dit met de psycholoog.

Ga door met je leven

Je hebt nu nieuwe inzichten en handvatten om je leven weer terug in handen te nemen. Nu je je weer beter voelt, is het een kwestie van evenwicht bewaren. Herken symptomen van de smartphone verslaving. Hoewel je je nu weer goed voelt, is het verstandig om af en toe contact te blijven houden met de psycholoog.

Om het gebruik van je smartphone te verminderen zijn er een paar eenvoudig tips:

Zet alle pushmeldingen uit.

Hierdoor krijg je niet bij elke nieuwe melding een signaal. Wat ervoor zorgt dat je weer op je telefoon kijkt.

Verminder het aantal post op Facebook, Instagram of Twitter.

Hoe minder je zelf post hoe minder vaak je zelf reacties krijgt op je post.

Zet internet uit

Wanneer je aan het werk bent of aan het studeren zet gewoon je internet uit. Of op vliegtuigstand. Dan kan je ook niet gestoord worden.

Houd bij hoeveel tijd je besteed aan je smartphone.

Wil je je leven doorbrengen op je smartphone, of zelf meemaken? Leg je smartphone als je kijkt naar bijvoorbeeld een film in een andere kamer.