Iedereen is weleens jaloers, dit is normaal. Maar als jaloezie je leven overneemt is het verstandig om telefonische hulp in te schakelen.

Zoek je bevestiging, kan je moeilijk loslaten, dring je aan op commitment, streef je naar volledige toewijding, ben je bang om verlaten te worden? Zoek je continu aandacht? Wil je het gedrag van andere controleren? Bel dan met de telefonische hulplijn voor jaloezie. Behoud je eigenwaarde.

Tot op zekere hoogte is jaloezie een normaal onderdeel van het leven en van relaties. Iedereen heeft onzekerheden die gevoelens van jaloezie veroorzaken. Jaloezie kan soms een grens overschrijden waar deze extreem wordt en vaak om de behoefte van anderen te beheersen.

Het kennismakingsgesprek

Er zijn verschillende psychologen die gespecialiseerd zijn in het behandelen van jaloezie. Wanneer je een psycholoog gekozen hebt die je aanspreekt, kan je deze direct bellen door te gebruik te maken van het keuzemenu. Elke psycholoog heeft zijn eigen doorkiesnummer. Deze staat direct onder de foto.

De psycholoog zal door vragen te stellen erachter komen hoe de jaloezie is ontstaan. En vervolgens diagnose opstellen. Nadat jullie kennis hebben gemaakt, bepaal je zelf of je het behandeltraject in wil gaan. De psycholoog zal van te voren dit traject met je doornemen.

Samen stellen jullie een hulpvraag op, en stel je een doel. Wat wil je bereiken?

Coaching en Therapie kunnen jou helpen met het verbeteren van je angsten en het terugwinnen van je zelfvertrouwen.

Herken je jezelf in een of meerdere van deze situaties?

 • Je kan moeilijk los laten
 • Je kan je emoties niet beheersen
 • Angst om iets kwijt te raken
 • Snel jaloers
 • Wil altijd weten waar de ander is
 • Voert controles uit (telefoon checken, email)
 • Zoekt veelvuldig contact
 • Handel je naar jaloezie
 • Jaloezie verstoord je relatie
 • Je hebt (te) hoge verwachtingen

Dan raden we aan om contact op te nemen.

 • Ben je extreem jaloers?

Als je je zorgen maakt over je eigen neigingen tot jaloezie, moet je eens goed naar jezelf kijken. Bedenk de emotionele behoeften die gevoelens van jaloezie veroorzaken. Bedenk hoe deze behoeften zich manifesteren in handelen naar anderen. Als je merkt dat je overeenkomsten ontdekt van deze patronen van abnormale jaloezie, zoek dan de hulp van een professionele therapeut om je problemen te verwerken.

 • Continue contact

Overweeg je behoefte aan contact en aandacht. Als je extreem jaloers bent, kan dit zich manifesteren in een hoge behoefte aan contact en aandacht. Je kunt jaloers zijn op je romantische partner en je zorgen maken over wat hij of zij aan het doen is zonder jou.

Je kunt ook jaloers zijn op vrienden en familieleden, bang dat ze je niet nodig hebben of willen. Als je veel bevestiging en aandacht van de mensen in je leven nodig hebt, kan je jaloezie extreem zijn

Zodra de psycholoog een beeld heeft van jouw verhaal, zoals met welke vragen jij zit en welke doelen je stelt. Zal hij zijn werkwijze toelichten, en zich voorstellen als persoon.

Zodra er een klik is tussen jou en de psycholoog kan er een sterke vertrouwensband ontstaan. Dit is belangrijk voor het behandeltraject. Als het goed voelt vervolgen jullie de therapie. Vanaf nu starten jullie de sessie.

Bij stress is het ook mogelijk om van tijd tot tijd even in te bellen. Om de situatie te bespreken.

Een kennismakingsgesprek telefonisch duurt vaak een stuk korter (30 minuten) terwijl een afspraak bij de psychologenpraktijk vaak even lang duurt als een gewone sessie (gemiddeld 1u of 1u30) Een telefonische sessie is ook veel intensiever. Het is makkelijker om tot de kern te komen. Het voordeel is daarbij dat je het gesprek gewoon vanuit thuis kan voeren.

Het is ook mogelijk om van tijd tot tijd contact op te nemen, bijvoorbeeld wanneer jaloezie begint op te spelen.

Kortom hoeveel van je tijd gaat op aan jaloezie?

Het kan handig zijn om te overwegen hoeveel tijd je besteedt aan jaloezie. Als je jaloerse gedachten het grootste deel van je tijd in beslag nemen, tot het punt waarop je niet meer goed kan functioneren, kan je jaloezie extreem zijn.

Overdenk je verleden. Mensen die geliefd en verzorgd werden als kinderen voelen zich over het algemeen veiliger in relaties. Als je bent opgegroeid in een atmosfeer waarin je je verwaarloosd of in de steek gelaten voelde, kan dit gevoelens van jaloezie veroorzaken.

Was je thuisomgeving als een enigst kind? Kon je niet rekenen op je ouders of verzorgers? Waren je ouders of andere verzorgers vaak onbetrouwbaar? Als dat zo is, kan je meer vatbaar zijn voor abnormale jaloezie dan anderen.

Herken je jezelf in bovenstaande situatie?

Dan is het verstandig om telefonische hulp in te schakelen.

Wat doet een psycholoog?

Tijdens vervolg sessies ga je dieper in op het ontstaan van de jaloezie.

De psycholoog helpt jou om op een draagbare manier emoties te voelen, inzicht en te krijgen, en naar jezelf leren kijken. Samen ga je op zoek naar achterliggende emoties, terugkerende patronen en uiteraard naar oplossingen om je beter te voelen.

Hoeveel sessies?

Het is moeilijk vooraf te bepalen hoeveel sessies nodig zijn. Dat is afhankelijk de intensiteit, en de regelmaat van afspraken. Vaak begin je het effect te voelen na een aantal sessies. Het is niet de bedoeling dat je afhankelijk wordt van de psycholoog of de therapie om je goed te voelen. Bespreek dit met de psycholoog.

Ga door met je leven

Je hebt nu nieuwe inzichten en handvatten om je leven weer terug in handen te nemen. Nu je je weer beter voelt, is het een kwestie van evenwicht bewaren. Herken symptomen van jaloezie. Hoewel je je nu weer goed voelt, is het verstandig om af en toe contact te blijven houden met de psycholoog.

Jouw geluk en gezondheid komen op de eerste plaats!