Iedereen verliest dierbare in het leven. En is hier ontzettend verdrietig door. Dit is normaal. Maar als het rouwen je leven overneemt is het verstandig om telefonische hulp in te schakelen.

Wanneer je het verlies van een dierbare niet of nauwelijks kan verwerken, bel dan met de telefonische hulplijn voor rouwverwerking. Niemand rouwt hetzelfde, ieder doet het op zijn manier, een psycholoog kan je ondersteunen in deze moeilijke periode.

Rouwen is gevoelens verwerken en gedachten bewerken, met momenten van bezig zijn met het verlies en met momenten van afleiding en doorgaan met je leven, het leven zonder je dierbare.

In het leven krijgt iedereen ermee te maken. Het verlies van een dierbare, een baan, of van je gezondheid. Blijf er niet mee zitten, maar bel onze telefonische hulplijn.

Het kennismakingsgesprek

Er zijn verschillende psychologen die gespecialiseerd zijn in rouwverwerking. Wanneer je een psycholoog gekozen hebt die je aanspreekt, kan je deze direct bellen door te gebruik te maken van het keuzemenu. Elke psycholoog heeft zijn eigen doorkiesnummer. Deze staat direct onder de foto.

De psycholoog zal door vragen te stellen erachter komen hoe de rouwverwerking zijn ontstaan. En vervolgens diagnose opstellen. Nadat jullie kennis hebben gemaakt, bepaal je zelf of je het behandeltraject in wil gaan. De psycholoog zal van te voren dit traject met je doornemen.

Samen stellen jullie een hulpvraag op, en stel je een doel. Wat wil je bereiken?

Coaching en Therapie kunnen jou helpen met het verbeteren van je angsten en het terugwinnen van het plezier in je leven.

Herken je jezelf in een of meerdere van deze situaties?

 • Heftige emoties zoals angst, verdriet, boosheid en schuld
 • Vertraagd denken
 • Veel piekeren
 • Ontkenning en ongeloof
 • Emotionele verdoving
 • Spanningsklachten
 • Depressieve klachten
 • Concentratie problemen
 • Lusteloos en passief
 • Somber
 • Eenzaam
 • Gedachten aan zelfdoding

Dan raden we aan om contact op te nemen.

Zodra de psycholoog een beeld heeft van jouw verhaal, zoals met welke vragen jij zit en welke doelen je stelt. Zal hij zijn werkwijze toelichten, en zich voorstellen als persoon.

Zodra er een klik is tussen jou en de psycholoog kan er een sterke vertrouwensband ontstaan. Dit is belangrijk voor het behandeltraject. Als het goed voelt vervolgen jullie de therapie. Vanaf nu starten jullie de sessie. Bij rouwverwerking is het ook mogelijk om van tijd tot tijd even in te bellen. Een kennismakingsgesprek telefonisch duurt vaak een stuk korter (30 minuten) terwijl een afspraak bij de psychologenpraktijk vaak even lang duurt als een gewone sessie (gemiddeld 1u of 1u30) Een telefonische sessie is ook veel intensiever. Het is makkelijker om tot de kern te komen. Het voordeel is daarbij dat je het gesprek gewoon vanuit thuis kan voeren.

Wat doet een psycholoog?

Tijdens vervolg sessies ga je dieper in op het ontstaan van de rouwverwerking.

De psycholoog helpt jou om op een draagbare manier emoties te voelen, inzicht en te krijgen, en naar jezelf leren kijken. Samen ga je op zoek naar achterliggende emoties, terugkerende patronen en uiteraard naar oplossingen om je beter te voelen.

Hoeveel sessies?

Het is moeilijk vooraf te bepalen hoeveel sessies nodig zijn. Dat is afhankelijk de intensiteit, en de regelmaat van afspraken. Vaak begin je het effect te voelen na een aantal sessies. Het is niet de bedoeling dat je afhankelijk wordt van de psycholoog of de therapie om je goed te voelen. Bespreek dit met de psycholoog.

De psycholoog kan je helpen met:

Ruim de gelegenheid geven om het verhaal te vertellen van de overledenen

Biedt de gelegenheid om het verlies te kunnen uiten.

Geeft je inzicht dat bovenstaande kenmerken heel normaal zijn.

Er zijn vier afzonderlijke rouwtaken

Taak 1: Realiteit aanvaarden

eerst is er het ongeloof, de realiteit dringt pas geleidelijk door.

Taak 2: Pijn en verdriet doorleven

aangaan van de negatieve emoties.

Taak 3: Aanpassen aan nieuw leven zonder de geliefde

aanpassen aan nieuwe situatie.

Taak 4: Geliefde een plaats geven en het leven weer oppakken

geliefde een andere plaats geven, verder leven, nieuwe banden aangaan.

Ga door met je leven

Je hebt nu nieuwe inzichten en handvatten om je leven weer terug in handen te nemen. Nu je je weer beter voelt, is het een kwestie van evenwicht bewaren. Herken de symptomen van rouwverwerking. Hoewel je je nu weer goed voelt, is het verstandig om af en toe contact te blijven houden met de psycholoog. Jouw geluk en gezondheid komen op de eerste plaats!

Wat kan je verwachten?

Ieder heeft zijn eigen manier van rouwen, vaak duurt het wel twee jaar om het verlies van een dierbare te rouwen. De duur en de vorm van uiten is per cultuur verschillend.

Hoewel de rouwperiode een hele moeilijke en zware periode kan zijn, komen verreweg de meeste mensen hier op een goede manier doorheen.

Verwerk het verlies op eigen tempo, er is geen juiste manier om te rouwen. Probeer geleidelijk het gewone dagelijkse leven weer op te pakken.