Iedereen is weleens bezig met zijn gezondheid of is bang om ziek te worden dit is normaal. Maar als je overmatig bezig bent met je gezondheid en continu in angst leeft om ziek te worden praat je over hypochondrie. Hierbij is het verstandig om telefonische hulp in te schakelen.

Telefonische hulplijn bij hypochondrie zoals regelmatig controleren gezondheidstoestand, grote aandacht lichamelijke klachten, vermijden of dwangmatig raadplegen van informatie over ziekten. Neem dan contact op, direct de juiste psycholoog aan de lijn.

Hypochondrie is het overmatig bezig zijn met de gezondheid en de angst om ziek te zijn, terwijl er geen of weinig lichamelijke klachten zijn.

Herken je jezelf in deze situatie

 • Je laat je gezondheidstoestand regelmatig controleren.
 • Gaat regelmatig naar de dokter.
 • grote aandacht voor lichamelijke klachten
 • het vermijden of juist dwangmatig raadplegen van informatie over ziekten.
 • hartkloppingen
 • benauwdheid
 • tintelingen of een doof gevoel
 • een droge mond, misselijkheid, maagklachten, braken of diarree;
 • hoofdpijn, rood worden, flauwvallen
 • het gevoel niet meer te weten wie of waar je bent
 • het gevoel dat u de controle over je verliest, gek wordt of doodgaat

Dan is het verstandig om telefonische hulp in te schakelen.

Het kennismakingsgesprek

Er zijn verschillende psychologen die gespecialiseerd zijn in het behandelen van hypochondrie. Wanneer je een psycholoog gekozen hebt die je aanspreekt, kan je deze direct bellen door te gebruik te maken van het keuzemenu. Elke psycholoog heeft zijn eigen doorkiesnummer. Deze staat direct onder de foto. De psycholoog zal door vragen te stellen erachter komen hoe de hypochondrie zijn ontstaan. En vervolgens diagnose opstellen. Nadat jullie kennis hebben gemaakt, bepaal je zelf of je het behandeltraject in wil gaan. De psycholoog zal van te voren dit traject met je doornemen.

Samen stellen jullie een hulpvraag op, en stel je een doel. Wat wil je bereiken?

Coaching en Therapie kunnen jou helpen met het verbeteren van je concentratie en het terugwinnen

Zodra de psycholoog een beeld heeft van jouw verhaal, zoals met welke vragen jij zit en welke doelen je stelt. Zal hij zijn werkwijze toelichten, en zich voorstellen als persoon.

Zodra er een klik is tussen jou en de psycholoog kan er een sterke vertrouwensband ontstaan. Dit is belangrijk voor het behandeltraject. Als het goed voelt vervolgen jullie de therapie. Vanaf nu starten jullie de sessie.

Een kennismakingsgesprek telefonisch duurt vaak een stuk korter (30 minuten) terwijl een afspraak bij de psychologenpraktijk vaak even lang duurt als een gewone sessie (gemiddeld 1u of 1u30) Een telefonische sessie is ook veel intensiever. Het is makkelijker om tot de kern te komen. Het voordeel is daarbij dat je het gesprek gewoon vanuit thuis kan voeren.

Hypochondrie wordt ook wel ziekteangst, ziektevrees of ziektefobie genoemd.

Wat doet een psycholoog?

Therapie voor hypochondrie kan verder bestaan uit:

 • ontspannings- en ademhalingstechnieken
 • leren relativeren van ziektegedachten
 • leren en lezen over de aandoening, zelfhulpliteratuur
 • voorlichtingsbijeenkomsten

Tijdens vervolg sessies ga je dieper in op het ontstaan van de hypochondrie.

De psycholoog helpt jou om op een draagbare manier emoties te voelen, inzicht en te krijgen, en naar jezelf leren kijken. Samen ga je op zoek naar achterliggende emoties, terugkerende patronen en uiteraard naar oplossingen om je beter te voelen.

Hoeveel sessies?

Het is moeilijk vooraf te bepalen hoeveel sessies nodig zijn. Dat is afhankelijk de intensiteit, en de regelmaat van afspraken. Vaak begin je het effect te voelen na een aantal sessies. Het is niet de bedoeling dat je afhankelijk wordt van de psycholoog of de therapie om je goed te voelen. Bespreek dit met de psycholoog.

Ga door met je leven

Je hebt nu nieuwe inzichten en handvatten om je leven weer terug in handen te nemen. Nu je je weer beter voelt, is het een kwestie van evenwicht bewaren. Herken symptomen van de hypochondrie. Hoewel je je nu weer goed voelt, is het verstandig om af en toe contact te blijven houden met de psycholoog.

Jouw geluk en gezondheid komen op de eerste plaats!