Telefonische hulp bij gameverslaving

Veel mensen vinden gamen een leuke hobby. Er is ontzettend veel aanbod van strategie, actie, sport of vechtspellen. En je kan het op verschillende niveaus spelen. Echter wanneer gameverslaving je leven overneemt is het verstandig om telefonische hulp in te schakelen.

Telefonische hulplijn bij gameverslaving, geef je inzicht hoe zeer je verslaving je leven beïnvloed. En wat je eraan kan doen om dit beter onder controle te krijgen. Hoeveel van je tijd ben je er per dag mee bezig. En ben je eerlijk naar jezelf over je drang om te gamen?

Je bent niet zomaar verslaafd aan gamen. Veel tijd besteden aan gamen betekent ook niet dat je verslaafd bent.

Herken je jezelf in deze situatie

  • Bepaald je gameverslaving je gevoel, gedachten of activiteit in dagelijks leven?
  • Je voelt je pas goed als je aan het gamen bent?
  • Ervaar je een vervelend gevoel als je stopt met gamen?
  • Heeft het invloed op je nachtrust, doordat je te lang door speelt?
  • Heeft het effect op je schoolresultaten?
  • sociale angst
  • negatiever zelfbeeld
  • depressie
  • ruzie gehad om het gamen?

Dan is het verstandig om telefonische hulp in te schakelen.

Het kennismakingsgesprek

Er zijn verschillende psychologen die gespecialiseerd zijn in het behandelen van gameverslaving. Wanneer je een psycholoog gekozen hebt die je aanspreekt, kan je deze direct bellen door te gebruik te maken van het keuzemenu. Elke psycholoog heeft zijn eigen doorkiesnummer. Deze staat direct onder de foto. De psycholoog zal door vragen te stellen erachter komen hoe de gameverslaving is ontstaan. En vervolgens diagnose opstellen. Nadat jullie kennis hebben gemaakt, bepaal je zelf of je het behandeltraject in wil gaan. De psycholoog zal van te voren dit traject met je doornemen.

Samen stellen jullie een hulpvraag op, en stel je een doel. Wat wil je bereiken?

Coaching en Therapie kunnen jou helpen met het verbeteren van je concentratie en het terugwinnen van je zelfvertrouwen

SIGNALEN DIE DUIDEN OP ONVERANTWOORD SPEELGEDRAG

  • Een obsessie hebben met (online) games
  • Je gaat steeds meer tijd investeren in de game
  • Je probeert te stoppen of te minderen met gamen, maar het lukt niet
  • Ontwenningsverschijnselen bij het niet spelen van games
  • Je hebt geen interesses meer in andere dingen in het leven.
  • Je speelt toch te veel games, terwijl je goed weet hoeveel impact dit heeft op je leven;
  • Je bent niet eerlijk naar jezelf of andere over de tijd dat je besteed aan gamen
  • Gamen is jouw manier om te ontsnappen aan schuldgevoel
  • Je zet relaties en kansen in je leven op het spel met je gamegedrag.

Hulp

Zodra de psycholoog een beeld heeft van jouw verhaal, zoals met welke vragen jij zit en welke doelen je stelt. Zal hij zijn werkwijze toelichten, en zich voorstellen als persoon.

Zodra er een klik is tussen jou en de psycholoog kan er een sterke vertrouwensband ontstaan. Dit is belangrijk voor het behandeltraject. Als het goed voelt vervolgen jullie de therapie. Vanaf nu starten jullie de sessie.

Een kennismakingsgesprek telefonisch duurt vaak een stuk korter (30 minuten) terwijl een afspraak bij de psychologenpraktijk vaak even lang duurt als een gewone sessie (gemiddeld 1u of 1u30) Een telefonische sessie is ook veel intensiever. Het is makkelijker om tot de kern te komen. Het voordeel is daarbij dat je het gesprek gewoon vanuit thuis kan voeren.

Wat doet een psycholoog?

Tijdens vervolg sessies ga je dieper in op het ontstaan van de gameverslaving

De psycholoog helpt jou om op een draagbare manier emoties te voelen, inzicht en te krijgen, en naar jezelf leren kijken. Samen ga je op zoek naar achterliggende emoties, terugkerende patronen en uiteraard naar oplossingen om je beter te voelen.

Hoeveel sessies?

Het is moeilijk vooraf te bepalen hoeveel sessies nodig zijn. Dat is afhankelijk de intensiteit, en de regelmaat van afspraken. Vaak begin je het effect te voelen na een aantal sessies. Het is niet de bedoeling dat je afhankelijk wordt van de psycholoog of de therapie om je goed te voelen. Bespreek dit met de psycholoog.

Ga door met je leven

Je hebt nu nieuwe inzichten en handvatten om je leven weer terug in handen te nemen. Nu je je weer beter voelt, is het een kwestie van evenwicht bewaren. Herken symptomen van de gameverslaving. Hoewel je je nu weer goed voelt, is het verstandig om af en toe contact te blijven houden met de psycholoog.

Onder gameverslaving valt ook pokerverslaving. Lees hier meer over een pokerverslaving