Wanneer je last hebt van een depressie blijf je het liefst thuis, je hebt weinig zin in sociale activiteiten. Vaak betekent dit laat naar bed en pas laat op.
Sporten komt er niet van. En thuis is het niet bepaald opgeruimd. Eigenlijk is alles uit balans.

Depressie is echter prima te behandelen met telefonische hulp. Wanneer je de telefonische hulplijn belt tegen depressie kan je zelf bepalen hoe vaak, hoelang en wanneer je hier gebruik van wil maken. Met een stappenplan op maat ben je zo de depressie de baas.

Het is essentieel dat je herkend dat je depressie bent, het treft miljoenen mensen en er is geen reden om ervoor te schamen. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar.
Van het veranderen van je levensstijl tot medicijnen.

De vooruitzichten

Een leven zonder te piekeren, een opgeruimd huis. Leuke sociale activiteiten ondernemen met vrienden of familie. Je fit voelen en conditie hebben.
Lekker regelmatig sporten en weer zin hebben in sex. Met zin naar je werk gaan. Een leuke relatie hebben.

Start met kleine doelen

Bouw regelmaat op in je leven. Als je altijd laat naar bed gaat en opstaan lastig is in de ochtend. Ga dan 30 minuten eerder naar bed. Het zal niet direct invloed hebben.
Maar na een week zal je verschil merken.

Bedenkt wanneer je al veel piekert en dus veel aan je hoofd hebt. Rommel een huis dat niet aan kant is de situatie niet bepaald beter maakt. Ruim daarom je huis op.
Als er zoveel rommel is dat je voor je gevoel daar echt geen energie voor hebt. Start dan klein. Met je slaapkamer. Verschoon je bed, ruim alle kleding op.
Gooi het raam open, laat je slaapkamer lekker luchten. Zorg ervoor dat het stofvrij is. Je zal zien dat je de volgende ochtend al lekkerder wakker wordt.
Doe daarna de rest van het huis kamer voor kamer als het teveel is om alles in een keer te doen.

Hopeloze vooruitzichten verbannen.

Je problemen gaan niet weg als je er alleen over nadenkt. Al dat gepieker heeft geen probleem opgelost tot nu toe waarschijnlijk.
Als je deze vooruitzichten wil aanpakken en verbannen uit je hoofd, schrijf ze dan op. Punt voor punt.

Wat kan er gebeuren in het slechtste scenario? Door het op te schrijven haal je de problemen uit je hoofd en zet je ze op papier.
Nu kan je er ook beter van afstand naar kijken. En oplossingen ervoor te bedenken.

Bedenk eerst welke problemen je zelf kan oplossen. Probeer niet alles op te lossen, kies er een of twee uit. En probeer deze op te lossen.
Dit zal al een voldaan gevoel geven.
Als je een probleem echt niet zelf kan oplossen, bedenk dan wie je erbij zou kunnen helpen. Benader diegene en vertel wat je zelf hebt gedaan om het probleem op te lossen.
En dat je er niet uitkomt. En vraag dan pas om hulp.

Regelmaat

Vanuit regelmaat is het veel makkelijk om te starten. Met een depressie is het extra lastig om gewoon te starten met iets. Hoeveel problemen je dan ook hebt aan je hoofd,
een stuk hardlopen kan altijd. Als je nooit sport begin dan voorzichtig. In een langzaam tempo en weinig kilometer. Begin met 20 tot 30 minuten hardlopen.
Neem de pauzes die je nodig hebt. Bouw dit langzaam op. Het mag elke sport zijn, doe wat je het leukst vind. Als je een sport kan doen met iemand anders top!
Spreek dan op vaste dagen af. Dit zorgt voor regelmaat. En sporten zorgt voor conditie en een heldere geest. Yoga en meditatie is zeer aan te raden.

Telefonische hulp

De psycholoog zal middels een kennismakingsgesprek samen de doelstellingen definiëren. Dit kan zijn het aanpakken van je angsten, misplaatste woede,
je risicovolle gedrag, oncontroleerbare emoties of je verhoogde vermoeidheid.

Verandering in eetlust en gewicht zijn vaak toe te wijzen aan je levensstijl. wanneer en wat je eet, en hoeveel je sport.
De psycholoog zal na de kennismakingsgesprek een behandelplan opstellen. De duur van dit plan is situatie afhankelijk.
Maar vaak na een paar weken is het verschil al merkbaar.

Zet een voor jezelf een beloning in het vooruitzicht.

Rust geen zorgen, geen verplichtingen, ontspanning. Plan voor jezelf een vakantie. Neem je voor om even niks te doen. En ga naar een warm land,
met veel lekkere groentes en fruit. Een andere omgeving zal je goed doen. De zonnestralen zullen voor de nodige vitamines zorgen, de fruit en groenten
voor de rest van de benodigde ingrediënten. Als je samen met iemand kan gaan is dat wellicht gezelliger. Maar alleen kan je volledige aan jezelf werken.
Ook op vakantie extra letten op je eten, op tijd naar bed. Kijk of je ergens een yogales kan volgen of doe zelf aan meditatie. Er zijn voldoende filmpjes
op YouTube te vinden waarmee je aan de slag kan. Neem een goed boek mee, verwacht niet meteen volledige van je welverdiende vakantie te kunnen genieten.
Maar je zal zien, als je je houd aan dit ritme dat het na een paar dagen al een stuk ontspannener aanvoelt.

Wanneer je eerder een depressie hebt gehad.

Dan ben je veel vatbaarder voor nog een depressie. Tot 50% meer dan iemand die nog nooit een depressie heeft gehad. Herken de symptomen van terugval.
Dit betekend vaak dat de regelmaat wegvalt. Je eet op onregelmatig, gaat weer te laat naar bed. Sport niet meer regelmatig. Onttrekt je aan sociale activiteiten.
Let hier op, pas het ritme weer aan.

Bij gedachtes zelfdoding bel 113

Depressie is soms verbonden met zelfmoord. Mensen die door zelfmoord sterven, vertonen meestal eerst symptomen. Vaak zullen mensen erover praten of een eerste poging doen voordat ze slagen in het beëindigen van hun leven. Als je denkt dat iemand direct risico loopt op zelfbeschadiging of een ander persoon pijn doet:
Bel 113 of je lokale alarmnummer of kijk op www.113.nl