Borderline persoonlijkheidsstoornis is een ernstige stoornis die tegenwoordig redelijk goed te behandelen is. Borderline komt vaak voor het eerst tot uiting tussen 18- en 25-jarige leeftijd: een levensfase met grote veranderingen op het gebied van relaties, werk en leefomgeving. Hoe eerder de diagnose wordt gesteld, hoe groter de kans op een succesvolle behandeling.

Zit je in een instabiele relatie, heb je een gevoel van leegte en eenzaamheid, extreme verlatingsangst, denk je in zwart of wit. Ben je zeer impulsief? En heb je last van hevige stemmingswisselingen? Neem dan contact op met de telefonische hulplijn voor borderline.

Herken je jezelf in deze situatie

  • Instabiele relaties
  • Zeer impulsief gedrag
  • Gevoel van leegte en eenzaamheid
  • Extreme verlatingsangst
  • Zwart/wit denken
  • Hevige stemmingswisselingen
  • Suïcidale gedachten/pogingen
  • Automutilatie
  • Impulsiviteit
  • Dissociatie en paranoïde ideeën

Dan is het verstandig om telefonische hulp in te schakelen.

Het kennismakingsgesprek

Er zijn verschillende psychologen die gespecialiseerd zijn in het behandelen van borderline. Wanneer je een psycholoog gekozen hebt die je aanspreekt, kan je deze direct bellen door te gebruik te maken van het keuzemenu. Elke psycholoog heeft zijn eigen doorkiesnummer. Deze staat direct onder de foto. De psycholoog zal door vragen te stellen erachter komen hoe borderline is ontstaan. En vervolgens een diagnose opstellen. Nadat jullie kennis hebben gemaakt, bepaal je zelf of je het behandeltraject in wil gaan. De psycholoog zal van te voren dit traject met je doornemen.

Samen stellen jullie een hulpvraag op, en stel je een doel. Wat wil je bereiken?

Coaching en Therapie kunnen jou helpen met het verbeteren van je angsten en het terugwinnen van het balans van jouw zelfvertrouwen.

Diagnose

De diagnose borderline wordt vaak gesteld door een psycholoog na een psychodiagnostisch onderzoek. Een psychodiagnostisch onderzoek is een manier van onderzoek om na te gaan hoe je in elkaar zit, wat je sterke en minder sterke punten zijn op het gebied van intelligentie, persoonlijk functioneren, sociaal functioneren. Het bestaat uit verschillende gesprekken en de afname van vragenlijsten en ander onderzoeksmateriaal.

Lees alles over borderline

Zodra de psycholoog een beeld heeft van jouw verhaal, zoals met welke vragen jij zit en welke doelen je stelt. Zal hij zijn werkwijze toelichten, en zich voorstellen als persoon.

Zodra er een klik is tussen jou en de psycholoog kan er een sterke vertrouwensband ontstaan. Dit is belangrijk voor het behandeltraject. Als het goed voelt vervolgen jullie de therapie. Vanaf nu starten jullie de sessie.

Een kennismakingsgesprek telefonisch duurt vaak een stuk korter (30 minuten) terwijl een afspraak bij de psychologenpraktijk vaak even lang duurt als een gewone sessie (gemiddeld 1u of 1u30) Een telefonische sessie is ook veel intensiever. Het is makkelijker om tot de kern te komen. Het voordeel is daarbij dat je het gesprek gewoon vanuit thuis kan voeren.

Wat doet een psycholoog?

Tijdens vervolg sessies ga je dieper in op het ontstaan van de persoonlijkheidsproblemen.

De psycholoog helpt jou om op een draagbare manier emoties te voelen, inzicht en te krijgen, en naar jezelf leren kijken. Samen ga je op zoek naar achterliggende emoties, terugkerende patronen en uiteraard naar oplossingen om je beter te voelen.

Hoeveel sessies?

Het is moeilijk vooraf te bepalen hoeveel sessies nodig zijn. Dat is afhankelijk de intensiteit, en de regelmaat van afspraken. Vaak begin je het effect te voelen na een aantal sessies. Het is niet de bedoeling dat je afhankelijk wordt van de psycholoog of de therapie om je goed te voelen. Bespreek dit met de psycholoog.

Ga door met je leven

Je hebt nu nieuwe inzichten en handvatten om je leven weer terug in handen te nemen. Nu je je weer beter voelt, is het een kwestie van evenwicht bewaren. Herken symptomen van de persoonlijkheidsproblemen. Hoewel je je nu weer goed voelt, is het verstandig om af en toe contact te blijven houden met de psycholoog.

Jouw geluk en gezondheid komen op de eerste plaats!

Behandeling

Als de diagnose is gesteld kan behandeling van start gaan. Eerst wordt in kaart gebracht wat precies de klachten zijn en wat jezelf van de behandeling verwacht. De behandeling verschilt per persoon. Hoe de behandeling er precies uitziet is afhankelijk van jouw hulpvraag en van de ernst en aard van jouw klachten. In overleg kunnen verschillende therapieën worden ingezet.