Wanneer je een negatief zelfbeeld hebt, en jezelf minder waard vind dan andere heb je een minderwaardigheidscomplex. Het prettig om te weten dat je deze angst ook telefonisch kan aanpakken.

Negatief zelfbeeld of minderwaardigheidscomplex zorgen ervoor dat je snel opgeeft, een slechte houding hebt. Kritiek altijd persoonlijk neemt. En waarbij je bang bent om je mening te geven. Gelukkig kan er hulp worden ingeschakeld met de telefonische hulplijn voor een negatief zelfbeeld. Start met de psycholoog een behandelplan om deze angsten de baas te zijn. Om stap voor stap je zelfvertrouwen te vergroten.

Het kennismakingsgesprek

Er zijn verschillende psychologen die gespecialiseerd zijn in minderwaardigheidscomplexen en een negatief zelfbeeld. Wanneer je een psycholoog gekozen hebt die je aanspreekt, kan je deze direct bellen door te gebruik te maken van het keuzemenu. Elke psycholoog heeft zijn eigen doorkiesnummer. Deze staat direct onder de foto.

De psycholoog zal door vragen te stellen erachter komen hoe dit negatief zelfbeeld is ontstaan. En vervolgens diagnose opstellen. Nadat jullie kennis hebben gemaakt, bepaal je zelf of je het behandeltraject in wil gaan. De psycholoog zal van te voren dit traject met je doornemen.

Samen stellen jullie een hulpvraag op, en stel je een doel. Wat wil je bereiken?

Coaching en Therapie kunnen jou helpen met het verbeteren van je zelfbeeld en het terugwinnen van je zelfvertrouwen.

Heb je een of meerdere van deze symptomen?

  1. Je neemt constructieve kritiek te persoonlijk
  1. Je bent bang om je mening in gesprek te brengen.
  1. Je controleert je telefoon alleen in sociale situaties.
  1. Je gaat terug tijdens een meningsverschil om een ​​andere persoon te sussen.
  1. Je bent niet in staat om het huis te verlaten zonder make-up of primping.
  1. Je bent besluiteloos in het midden van eenvoudige beslissingen.
  1. Je kunt geen echte complimenten aan.
  1. Je geeft te snel op.
  1. Je vergelijkt jezelf met anderen.
  1. Slechte lichaamshouding

Dan raden we aan om contact op te nemen.

Hierbij alvast wat tips

 • Concentreer je op je ademhaling wanneer je aan jezelf begint te twijfelen, om piekeren te voorkomen.
 • Probeer een dagelijkse "Ik ben mooi" bevestiging te realiseren
 • Probeer geliefd over te komen.
 • Zeg tegen jezelf "Ik ben assertief en heb controle over mijn leven."
 • “Oefen met "Ik ben de liefde waard" of "Ik heb veel goede eigenschappen."
 • Oefen de bevestiging "Ik ben een succes."
 • Bevestig aan jezelf "Ik ben meer dan genoeg."
 • Neem een ​​paar minuten per dag om je te concentreren op je lichaamshouding.

Zodra de psycholoog een beeld heeft van jouw verhaal, zoals met welke vragen jij zit en welke doelen je stelt. Zal hij zijn werkwijze toelichten, en zich voorstellen als persoon.

Zodra er een klik is tussen jou en de psycholoog kan er een sterke vertrouwensband ontstaan. Dit is belangrijk voor het behandeltraject. Als het goed voelt vervolgen jullie de therapie. Vanaf nu starten jullie de sessie.

Een kennismakingsgesprek telefonisch duurt vaak een stuk korter (30 minuten) terwijl een afspraak bij de psychologenpraktijk vaak even lang duurt als een gewone sessie (gemiddeld 1u of 1u30) Een telefonische sessie is ook veel intensiever. Het is makkelijker om tot de kern te komen. Het voordeel is daarbij dat je het gesprek gewoon vanuit thuis kan voeren.

Kortom wanneer je problemen ondervindt met:

 • Trillen/ blozen/ stotteren/ zweten
 • Verhoogde hartslag
 • Trillende stem/ hoge adem/ hyperventileren
 • Niet helder meer kunnen denken
 • Tintelingen/ duizelingen/ droge mond
 • Willen vluchten

Is het verstandig om telefonische hulp in te schakelen.

Wat doet een psycholoog?

Tijdens vervolg sessies ga je dieper in op jouw negatief zelfbeeld

De psycholoog helpt jou om op een draagbare manier emoties te voelen, inzicht en te krijgen, en naar jezelf leren kijken. Waarom ontstaan deze angsten? Samen ga je op zoek naar achterliggende emoties, terugkerende patronen en uiteraard naar oplossingen om je beter te voelen.

Hoeveel sessies?

Het is moeilijk vooraf te bepalen hoeveel sessies nodig zijn om van je klacht af te raken. Dat is afhankelijk de intensiteit, en de regelmaat van afspraken. Vaak begin je het effect te voelen na een aantal sessies. Het is niet de bedoeling dat je afhankelijk wordt van de psycholoog of de therapie om je goed te voelen. Bespreek dit met de psycholoog.

Ga door met je leven

Je hebt nu nieuwe inzichten en handvatten om je leven weer terug in handen te nemen. Nu je je weer beter voelt, is het een kwestie van evenwicht bewaren. Herken symptomen van een negatief zelfbeeld. Hoewel je je nu weer goed voelt, is het verstandig om af en toe contact te blijven houden met de psycholoog.

Jouw geluk en gezondheid komen op de eerste plaats!