Telefoonverslaving

Direct bellen met een gediplomeerd psycholoog
Direct hulp aan de telefoon
Geen wachttijden
Direct therapie

Telefoonverslaving

Met iemand die aan zijn telefoon verslaafd is, wordt iemand bedoeld die constant maar zijn of haar telefoon wil bekijken om maar niks te hoeven missen en continu bereikbaar wil zijn. Als iemands gewone leven hieronder gaat lijden, is er sprake van telefoonverslaving. Telefoonverslaving is een verschijnsel wat de afgelopen jaren steeds vaker een ding aan het worden is. Ook al is de term telefoonverslaving op dit moment geen wetenschappelijke term, het zal dit in de toekomst vast en zeker worden. De termen nomofobie (de angst voor het niet continu bereikbaar zijn of het kwijtraken van je mobiel) en infobesitas (obsessieve neiging om constant op zoek te zijn naar nieuws en informatie via bv sociale media) zijn termen die steeds meer verbonden worden aan telefoonverslaving. Telefoonverslaving begint vaak met een rare gewoonte om bijvoorbeeld in de auto WatsApp, Facebook of Twitter te checken. Als dit dan uitgroeit tot een dwang om continu te kijken op je telefoon of er nog nieuws is, spreekt men van een telefoonverslaving. Symptomen

De volgende symptomen wijzen erop dat dat je aan je telefoon verslaafd bent:

  • Er is een onophoudelijke behoefte om de mobiele telefoon steeds vaker te gebruiken om je comfortabel te voelen.
  • Je hebt al diverse mislukte pogingen gedaan om je mobiele telefoon minder vaak te gebruiken.
  • Constant maar met je gedachten bij je telefoon zijn en in paniek raken als je even niet weet waar je je mobiele telefoon gelaten hebt.
  • Je grijpt naar je mobiele telefoon wanneer ongewenste gevoelens ervaart zoals angst of depressie.
  • Overmatig gebruik wordt ook gekenmerkt wanneer je geen besef meer hebt van de tijd.
  • Je hebt je relatie of baan in gevaar gebracht door overmatig gebruik van je mobiele telefoon.
  • Als je tijdens het autorijden het maar niet kan laten om op je mobiel te kijken.
  • Het ervaren van het cellphone vibration syndrome: hierbij denk je dat je je trilling van je mobiel voelt, maar de telefoon blijkt dan niet te trillen.
  • Problemen met je sociale contacten doordat je constant met je aandacht bij je mobiele telefoon zit en niet bij degene met wie je bijvoorbeeld op het terras zit.

Diagnose

De diagnose kan worden gesteld door een psychiater of psycholoog.

Behandeling

Met een psycholoog kan een behandelplan worden opgesteld waardoor je je bewust wordt van de invloed van je gebruik van je mobiele telefoon. Ook zal er gekeken worden hoe je in de toekomst makkelijker je je mobiel kan laten liggen, zodat je sociale leven ook weer normaal kan worden.

Kosten

www.psycholooglijn/kosten