Kinderen het huis uit en voelt u zich verlaten?

Direct bellen met een gediplomeerd psycholoog
Direct hulp aan de telefoon
Geen wachttijden
Direct therapie

Lege nest syndroom

Afscheid nemen van een kind dat uit huis gaat, is een emotionele gebeurtenis. Het huis, dat jarenlang een druk, levend nest was, is leeg. Alle kinderen zijn uitgevlogen. Sommige vrouwen worden daar depressief van. Zij lijden aan het lege nest syndroom. Het lege nest syndroom is te vergelijken met een rouwproces, waarbij twee gevoelens overheersen. Het eerste is het 'fysieke' gemis van de kinderen. Je mist hun vanzelfsprekende tegenwoordigheid, hun verhalen aan tafel en de aanspraak. Ook kun je de aanloop missen die kinderen genereren, de gezelligheid van hun vrienden die langskomen. Het loslaten zelf doet ook pijn. Je bent veel minder betrokken bij hun leven en moet leren afstand te nemen. Een tweede gevoel is doelloosheid of nutteloosheid. Het kan moeilijk zijn om de zeeën van tijd te vullen die je voorheen aan de kinderen besteedde. Het rijden naar de trainingen van je kind en het helpen met huiswerk, die tijd heb je ineens over. Ook wordt het huis minder vuil en heb je minder was. Als je moeite hebt die tijd zinvol te vullen, kun je depressief worden.

Bij sommige echtparen ontstaan relatieproblemen als de kinderen het huis uit gaan. De kinderen waren jarenlang het onderwerp van gesprek en nu blijkt er eigenlijk weinig over wat je bindt. Of er ontstaan spanningen: de vrouw heeft eindelijk haar handen vrij en wil samen leuke dingen doen, terwijl de man nog hard moet werken.

In veel gevallen valt het vertrek van de kinderen samen met de overgang. Naast lichamelijke klachten, zoals opvliegers, slapeloosheid en lusteloosheid, komt de stilte van het huis. In combinatie met de stemmingswisselingen door de overgangshormonen, kan het uitvliegen van de kinderen dan tot een serieuze depressie leiden.

Symptomen

· Gevoel van leegte

· Gevoel van nutteloosheid en doelloosheid

· Depressief

· Verdrietig

· Onzekerheid

· Niet weten wat met de tijd te doen

· Eenzaamheid

· Spanningen met de partner

Diagnose

De diagnose kan worden gesteld door de huisarts of psycholoog.

Behandeling

In gesprekken met de psycholoog helpt de psycholoog jezelf weer belangrijk te vinden. Ook zal de psycholoog mee helpen denken om weer een dagindeling te vinden. Hierdoor zal je je langzaam maar zeker wel weer beter gaan voelen. Al kan er een langere tijd overheen gaan voordat het gevoel helemaal verdwenen is.

Kosten

www.psycholooglijn.nl/kosten