Genderdysforie

Direct bellen met een gediplomeerd psycholoog
Direct hulp aan de telefoon
Geen wachttijden
Direct therapie

Wat is genderdysforie?

Personen met genderdysforie voelen niet thuis in de geslachtsrol die past bij de uiterlijke geslachtskenmerken die ze bij hun geboorte hebben meegekregen. In Nederland is de verhouding ongeveer zo dat 1 op de 25 mensen zich niet helemaal thuis voelt in het lichaam/geboortegeslacht dat ze bij de geboorte hebben gekregen. Bij ongeveer 1 op de 250 mensen in Nederland is dit gevoel dusdanig erg dat ze hieronder lijden. Dan is er sprake van genderdysforie. Er is geen verschil in verhouding tussen personen met een mannelijk geboortegeslacht of een vrouwelijk geboortegeslacht. Iemand met genderdysforie wordt ook wel een transgender genoemd. Genderdysforie komt al sinds mensenheugenis in alle landen en onder alle bevolkingslagen voor. Het is door de World Health Organization aangeduid als een aandoening in medische zin. Het verschilt van persoon tot persoon sterk in welke mate genderdysforie zich uit. Zo zijn er mannen voor wie het voldoende is om af en toe vrouwenkleding aan te trekken. Dit gebeurt dan wel vaak stiekem. Er zijn ook transgender personen die zeer beslist vinden dat zij in het verkeerde lichaam zijn geboren. Vroeger noemde men alle transgender mensen meestal “travestieten” maar tegenwoordig heeft men het over “transgenders”. Er is een grote diversiteit en verscheidenheid binnen de transgenderwereld. Er is onderscheid tussen transseksuelen, crossdressers, deeltijdvrouwen, gelegenheidsvrouwen en travestieten. Ook kom je soms heel extroverte en extravagante uitingen tegen, zoals female impersonators en drag queens. Dat is het beeld dat de meeste mensen hebben bij travestieten. Maar als je met een drag queen gaat praten, krijg je vaak te horen dat die helemaal geen transgender gevoelens heeft: het gaat eerder om een soort van kunstzinnige uiting, een hobby of zelfs een beroep. Transgender mensen proberen meestal juist niet op te vallen, ze vinden het fijn om aangezien te worden voor leden van het andere geslacht, omdat dat past bij hun gevoel.

Symptomen

Je hebt het bij genderdysforie niet echt over symptomen, maar meer over gedrag en gevoelens. Vrouwen/meisjes met genderdysforie herken je aan:

  • Graag als een jongen uit willen zien
  • Mannelijk of jongensachtig gedrag vertonen
  • Soms hardop zeggen dat ze liever een man of jongen waren geweest
  • Mannelijke of jongensachtige interesses hebben
  • Veel met jongens omgaan/spelen

Mannen/jongens met genderdysforie herken je aan:

  • Graag als een vrouw/meisje uit willen zien
  • Meisjesachtige interesses hebben
  • Soms hardop zeggen dat ze liever een vrouw of meisje waren geweest
  • Hekel hebben aan ruwe jongensachtige spelletjes
  • Meer optrekken met vrouwen/meisjes dan met jongens

Diagnose

De diagnose kan worden gesteld door een psychiater of psycholoog.

Behandeling

De behandeling is per persoon erg verschillend. Zo zijn er transgender personen die al geholpen zijn met enkel therapeutische gesprekken. Zij hebben geen baat bij een verdere behandeling. Andere transgender personen hebben juist wel baat bij een verdere behandeling en hebben dan hormoontherapie of soms ook bepaalde chirurgische ingrepen nodig om zich meer comfortabel in hun eigen lichaam te voelen.

Kosten

www.psycholooglijn/kosten