Hoe om te gaan met depressiviteit

Direct bellen met een gediplomeerd psycholoog
Direct hulp aan de telefoon
Geen wachttijden
Direct therapie

Wat is een depressie?

Ongelukkig zijn is niet hetzelfde als depressief zijn. Depressie is een term die vaak losjes wordt gebruikt om te beschrijven hoe we ons voelen na een slechte week op het werk of wanneer we door een uiteenvallen gaan.

Hoe herken je een depressie:

hopeloos vooruitzicht, verloren belangstelling, verhoogde vermoeidheid en slaapproblemen, veranderingen in eetlust en gewicht, oncontroleerbare emoties, gedachtes aan zelfdoding, angst

Maar depressieve stoornis - een vorm van depressie - is veel gecompliceerder. Er zijn specifieke symptomen die bepalen of het een depressie is of het verdriet dat we allemaal soms in het leven ervaren.

Bepalen of aanhoudende, onwrikbare donkere gevoelens het gevolg zijn van depressie kan de eerste stap zijn naar genezing en herstel. Lees deze waarschuwingsmeldingen door om te zien of het tijd is voor u om een ​​psycholoog te raadplegen.

1. Hopeloze vooruitzichten

Grote depressie is een stemmingsstoornis die van invloed is op de manier waarop u denkt over het leven in het algemeen. Het hebben van een hopeloze of hulpeloze kijk op je leven is het meest voorkomende symptoom van depressie.

Andere gevoelens kunnen waardeloosheid, zelfhaat of ongepast schuldgevoel zijn. Veelvoorkomende, terugkerende gedachten over depressie kunnen worden uitgesproken als: "Het is allemaal mijn schuld" of "Wat heeft het voor zin?"

2. Verloren belangstelling

Depressie kan het plezier of genot zijn van de dingen waar je van houdt. Een verlies van interesse of terugtrekking van activiteiten waar je ooit naar uitgekeken had - sporten, hobby's of uitgaan met vrienden - is nog een ander teken van grote depressies.

Een ander gebied waar je misschien interesse verliest, is seks. Symptomen van ernstige depressie zijn een verminderde zin in seks en zelfs impotentie.

3. Angst

Hoewel niet is aangetoond dat depressie angst veroorzaakt, komen de twee aandoeningen vaak samen voor. Symptomen van angst kunnen zijn:

  • nervositeit, rusteloosheid of gespannenheid
  • gevoelens van gevaar, paniek of angst
  • snelle hartslag
  • snel ademhalen
  • verhoogd of zwaar zweten
  • trillen of spiertrekkingen

moeite met focussen of helder denken over iets anders dan het ding waar je je zorgen om maakt

4. Verhoogde vermoeidheid en slaapproblemen

Een deel van de reden waarom je stopt met het doen van dingen die je leuk vindt, is omdat je je erg moe voelt. Depressie komt vaak met een gebrek aan energie en een overweldigend gevoel van vermoeidheid, wat een van de meest slopende symptomen van depressie kan zijn. Dit kan leiden tot overmatig slapen.

Depressie houdt ook verband met slapeloosheid, omdat het ene tot het andere kan leiden en omgekeerd. Ze kunnen elkaar ook slechter maken. Het gebrek aan kwaliteit, een goede nachtrust kan ook tot angst leiden.

5. Oncontroleerbare emoties

Het ene moment is het een uitbarsting van woede. De volgende huil je ongecontroleerd. Niets buiten u heeft de verandering veroorzaakt, maar uw emoties zijn in een oogwenk op en neer. Depressie kan stemmingswisselingen veroorzaken.

6. Veranderingen in eetlust en gewicht

Gewicht en eetlust kunnen fluctueren voor mensen met een depressie. Deze ervaring kan voor elke persoon anders zijn. Sommige mensen hebben meer eetlust en nemen meer gewicht, anderen hebben geen honger en zullen afvallen.

Een indicatie of dieet veranderingen gerelateerd zijn aan depressie is als ze opzettelijk zijn of niet. Als dat niet het geval is, kan dit betekenen dat ze door een depressie worden veroorzaakt.

7. Prikkelbaarheid bij mannen

Depressie kan de geslachten anders beïnvloeden. Onderzoek toont aan dat mannen met een depressie symptomen kunnen hebben zoals prikkelbaarheid, escapisme of risicovol gedrag, drugsmisbruik of misplaatste woede.

Mannen zijn ook minder geneigd dan vrouwen om depressies te herkennen of er een behandeling voor te zoeken.

8. Gedachtes aan zelfdoding

Depressie is soms verbonden met zelfmoord. Mensen die door zelfmoord sterven, vertonen meestal eerst symptomen. Vaak zullen mensen erover praten of een eerste poging doen voordat ze slagen in het beëindigen van hun leven. Als u denkt dat iemand direct risico loopt op zelfbeschadiging of een ander persoon pijn doet:

Bel 113 of uw lokale alarmnummer of kijk op www.113.nl

Blijf bij de persoon tot hulp arriveert.

Verwijder alle messen, medicijnen of andere dingen die schade kunnen veroorzaken.

Luister, maar oordeel, betuig, dreig of schreeuw niet.

Als u enkele van de eerder genoemde symptomen langer dan twee weken hebt gehad, kunt u aan een ernstige depressieve stoornis lijden.

Erkennen dat je depressief bent, is essentieel om de juiste hulp te krijgen.

Depressie treft miljoenen mensen, maar er zijn verschillende behandelingen beschikbaar, van veranderingen in levensstijl tot medicijnen.

Ongeacht het pad van de behandeling dat u kiest, het vragen om professionele hulp is de eerste stap om terug te keren naar hoe u zich weer als u zelf voelt.