Wees assertief, kom voor jezelf op

Direct bellen met een gediplomeerd psycholoog
Direct hulp aan de telefoon
Geen wachttijden
Direct therapie

Kom voor je zelf op en wees assertief

Assertiviteit is het uiten van je gedachten, gevoelens en meningen op een directe, eerlijke en gepaste wijze. Je komt op voor je eigen belangen op een manier die bij de situatie past en die zowel respectvol is naar jezelf als naar de ander. Assertiviteit draait namelijk niet om één persoon. Het draait om de relatie tussen twee personen. Assertiviteit is namelijk een communicatiemiddel en geen karaktereigenschap. Assertiviteit is dus niet meer dan communicatietechnieken en die kunnen aangeleerd worden. Door verlegen mensen, door extraverte mensen, door introverte mensen, door popie-jopie’s en juist ook door de grootste grappenmakers en haantje-de-voorstens. Met assertiviteit of assertief gedrag laat je ook zien dat je durf hebt om in verschillende situaties te handelen door voor jezelf op te komen.

Symptomen

Als je niet voor jezelf opkomt en steeds maar “ja” zegt tegen alle mensen in je omgeving, dan gaat het uiteindelijk mis. Een burn-out of depressie zijn klachten die kunnen ontstaan bij mensen met te weinig assertiviteit.

Misschien vind je het lastig om nee te zeggen, omdat je bang bent dat anderen daardoor gekwetst zullen worden. Of je vindt het moeilijk om op je strepen te staan in je familie, omdat je geen ruzie wilt veroorzaken. Je wilt iedereen om je heen tevreden houden, ook als dat betekent dat je niet toekomt aan de dingen die voor jezelf belangrijk zijn. Veel mensen met assertiviteitsproblemen denken dat assertiviteit iets is wat je wel of niet in je hebt. Dat klopt niet, assertiviteit valt te leren. Ook jij kunt vol zelfvertrouwen je grenzen leren aangeven, zonder je daarna schuldig te voelen. “Nee” leren zeggen zonder je rot te voelen of uitgebreide excuses te maken. Je kunt leren je mening op een duidelijke en prettige manier te geven, zodat mensen weten waar jij voor staat. Klachten die te maken hebben met een gebrek aan assertiviteit zijn:

  • Teleurgesteld
  • Slaapproblemen
  • Piekeren, onzeker
  • Zorgen over werk en privé

Diagnose

Je trekt je terug, je bent niet tevreden met jezelf en je weet niet hoe je dit om moet buigen.
Goede raad van anderen helpt ook al niet. Dan is het goed om naar een psycholoog te gaan.

Behandeling

De psycholoog zorgt voor de veiligheid die je nodig hebt om je gebrek aan assertiviteit onder ogen te zien.
Hij of zij geeft je de ruimte om op jouw manier en in jouw tempo te kijken naar wat er aan de hand is.
De behandeling die volgt is volgens de richtlijnen van de positieve psychologie.
Er wordt dus ook gekeken naar wat er wel goed gaat, en hoe we dat in kunnen zetten om jouw assertiviteit te verbeteren.

Kosten

psycholooglijn.nl/kosten