Hoe extreme jaloezie in jezelf leert herkennen
Tot op zekere hoogte is jaloezie een normaal onderdeel van het leven en van relaties. Iedereen heeft onzekerheden die gevoelens van jaloezie veroorzaken. Jaloezie kan soms een grens overschrijden waar deze extreem wordt en vaak om de behoefte van anderen te beheersen.
Zoek je bevestiging, kan je moeilijk loslaten, dring je aan op commitment, streef je naar volledige toewijding, ben je bang om verlaten te worden? Zoek je continu aandacht? Wil je het gedrag van andere controleren? Kijk naar je eigenwaarde
Ben ik extreem jaloers?
Als je je zorgen maakt over je eigen neigingen tot jaloezie, moet je eens goed naar jezelf kijken. Bedenk de emotionele behoeften die gevoelens van jaloezie veroorzaken. Bedenk hoe deze behoeften zich manifesteren in handelen naar anderen. Als je merkt dat je overeenkomsten ontdekt van deze patronen van abnormale jaloezie, zoek dan de hulp van een professionele therapeut om je problemen te verwerken.
Continue contact
Overweeg je behoefte aan contact en aandacht. Als je extreem jaloers bent, kan dit zich manifesteren in een hoge behoefte aan contact en aandacht. Je kunt jaloers zijn op je romantische partner en je zorgen maken over wat hij of zij aan het doen is zonder jou.
Je kunt ook jaloers zijn op vrienden en familieleden, bang dat ze je niet nodig hebben of willen. Als je veel bevestiging en aandacht van de mensen in je leven nodig hebt, kan je jaloezie extreem zijn
Contact zoeken
Wanneer mensen niet in de buurt zijn, sms je of vaak? Als je partner uit is met vrienden, heb je dan de behoefte om regelmatig bij hem of haar in te checken? Als je vrienden je niet appen, word je dan boos of gefrustreerd?
Als je niet zo snel contact hebt als je wil, raakt je in paniek of wordt je boos?
Gezonde mensen kunnen jaloezie of gevoelens van onzekerheid ervaren wanneer ze niet zoveel contact of aandacht krijgen als ze willen. Abnormale jaloezie verbruikt echter allemaal. Als je snel in paniek raakt of boos wordt vanwege een gebrek aan contact, bent je mogelijk extreem jaloers.
Denk aan je eigen gevoel van eigenwaarde. Vaak wordt extreme jaloezie gedefinieerd als het vermogen om jaloers te worden, zelfs in een gezonde relatie. Dit type jaloezie kan voortkomen uit je eigen problemen.
Denk aan je eigenwaarde. Heb je in het verleden met gevoelens van waardeloosheid geworsteld? Geven de meeste dagen van de week geen goed gevoel over jezelf?
Als je gevoelens van onzekerheid hebt, ben je meer vatbaar voor abnormale jaloezie. Werken aan je eigen gevoel van eigenwaarde kan helpen om dergelijke negatieve gevoelens te bestrijden.
Laat jaloezie niet je gedachtens bepalen
Evalueer hoeveel van je gedachten opgaan aan jaloezie. De meeste mensen zullen, hoewel ze af en toe jaloers of buitengesloten zijn, uiteindelijk een manier vinden om zichzelf af te leiden.
De gedachten houden op en ze beginnen te ontspannen. Als je je focus niet kunt verschuiven van jaloerse gedachten, kunnen je gevoelens van jaloezie extreem zijn.
Hoeveel van je tijd gaat op aan jaloezie?
Het kan handig zijn om te overwegen hoeveel tijd je besteedt aan jaloezie. Als je jaloerse gedachten het grootste deel van je tijd in beslag nemen, tot het punt waarop je niet meer goed kan functioneren, kan je jaloezie extreem zijn.
Overdenk je verleden. Mensen die geliefd en verzorgd werden als kinderen voelen zich over het algemeen veiliger in relaties. Als je bent opgegroeid in een atmosfeer waarin je je verwaarloosd of in de steek gelaten voelde, kan dit gevoelens van jaloezie veroorzaken.
Was je thuisomgeving als een enigst kind? Kon je niet rekenen op je ouders of verzorgers? Waren je ouders of andere verzorgers vaak onbetrouwbaar? Als dat zo is, kan je meer vatbaar zijn voor abnormale jaloezie dan anderen.
Je eigen jaloezie verminderen
1. Leer los te laten
Werken aan loslaten. Als je je jaloezie wilt aanpakken, onderneem dan stappen om het bewust los te laten. Dit kan in het begin moeilijk zijn, omdat extreme jaloezie vaak allemaal opgekropt is. Jaloezie is giftig voor relaties. Het is belangrijk dat je leert om het beter te beheersen.
Wanneer je merkt dat je jaloers bent, probeer dan bij jezelf te denken: "Ik moet dit laten gaan." Voordat je reageert of uithaalt naar een andere persoon, pauzeer.
In plaats van te reageren, haal diep adem. Het kan ook helpen om je de jaloezie voor te stellen die door je heen stroomt en vervolgens in de lucht wordt gelaten.
2. Leer je emoties te beheersen
Zoek naar gezonde manieren om je emoties te beheren. Mensen die extreem jaloers zijn, kunnen diep worstelen om emoties onder controle te houden. Je kunt direct reageren op gevoelens van angst of woede die wordt aangespoord door jaloerse gedachten. Werk aan het bewust zijn van je emoties en jezelf toestaan ze te ervaren zonder op een negatieve manier te reageren.
Oefen mindfulness of yoga. Wees een met je lichaam, en sluit je gedachtens af.. Als je boos of verdrietig bent, let dan op je ademhaling en je postuur. Als je slechte gedachten hebt die binnenkomen, erken ze en laat ze gaan.
Het is prima om te praten over gevoelens van jaloezie. In een gezonde relatie moet je jouw partner kunnen vertellen hoe je je voelt. Wacht maar tot je kalmeert. Als je tijd hebt gehad om na te denken, kun je op een respectvolle manier vertellen hoe je je voelt. In plaats van iets te zeggen als: "Waarom heb je mijn laatste app niet beantwoord?" je kunt iets proberen als: "Ik voelde me een beetje gestrest toen je mijn laatste app niet beantwoordde." Je moet ook alle onderliggende problemen uitleggen die je jaloezie voeden. Als je bijvoorbeeld als kind door een ouder in de steek bent gelaten, kan dit in het heden bijdragen aan gevoelens van jaloezie. Hoe meer van jouw geschiedenis je partner begrijpt, hoe meer geduldig deze zal zijn.
Wat zijn de redenen van jouw angsten?
Onderzoek je onderliggende angsten. Wat veroorzaakt je problemen met jaloezie? Soms kun je irrationele gedachten beter aanpakken door hun oorzaak te begrijpen.
Waarom ben je jaloers?
Als je jaloers bent, vraag jezelf dan af waarom. Ben je bang dat je partner je verlaat? Ben je bedrogen of verlaat je in relaties uit het verleden? Als dat zo is, is dit misschien de reden waarom je zo snel jaloers voelt. Probeer te begrijpen dat dit niet rationeel is, en je huidige relatie anders is dan ervaringen uit het verleden.
Herken de momenten waar je vaak kans loopt om jaloers te worden. Je kan bijvoorbeeld jaloers reageren als je in een sociale situatie terechtkomt. Als dit het geval is, probeer jezelf dan van te voren voor te bereiden. Herinner jezelf aan de diepere oorzaken van je jaloezie. Dit kan je helpen te zien hoe jaloezie irrationeel is.
Maak een afspraak met een therapeut. Als je abnormale jaloezie ervaart, is het belangrijk om te zien hoe een therapeut werkt aan manieren om deze te managen. Jaloersheid kan relaties in de loop van de tijd schaden, dus het moet worden beteugeld als je een gezond en gelukkig leven wilt leiden.
Een gekwalificeerde therapeut kan je helpen bij het oplossen van de problemen die jouw jaloezie veroorzaken en je helpen gezondere manieren te vinden om ermee om te gaan.
Je kan een therapeut vinden door een verwijzing te vragen van je huisarts. Het is ook mogelijk om te bellen met een telefonische hulplijn.
Handel niet naar jaloezie
Vermijd handelen op jaloerse gevoelens. Hoewel je je emoties misschien niet volledig kunt beheersen, kun je je acties beheersen. Als je jaloers bent, probeer dan niet te reageren. Je partner kan bijvoorbeeld bezig zijn met een sociale gebeurtenis en hij of zij heeft mogelijk geen tijd om je terug te appen. Reageer niet door onophoudelijk te bellen en te appen.
Zorg ervoor dat je iets doet wat je afleid..
Het kan heel moeilijk zijn om je acties in het begin te beheersen, vooral als je een chronisch jaloerse persoon bent. Dan kan een therapeut je helpen. Een therapeut kan je helpen jouw emoties te beheersen, zodat ze geen invloed hebben op je acties.
Interacties met anderen overdenken
1 Abstracte jaloezie
Bestudeer abstracte concepten die jaloezie veroorzaken. Jaloezie is vaak extreem als het gaat om iets abstracts. Je kan bijvoorbeeld jaloers worden op de ambities van je partner, zelfs voordat je partner deze doelen bereikt. Misschien maak je je zorgen dat je partner je in de steek laat of iemand beter vindt als ze hun dromen waarmaken. Als je vaak jaloers wordt op de ambities van mensen of andere abstracte concepten, ervaar je mogelijk extreme jaloezie.
2 Commitment
Overweeg of je aandringt op commitment. Als je extreem jaloers bent, kan je een verbintenis zoeken om gevoelens van onzekerheid weg te nemen. Misschien voel je de behoefte om een vriendschap of relatie te beëindigen om jaloezie te bestrijden.
Met romantische relaties, hoe snel streef je naar volledige toewijding? Wil je te snel?
Vind je dat je je romantische partners aanspoort om al vroeg in de relatie te stappen of toekomstige plannen te maken?
Met vrienden wil je misschien meteen beste vrienden worden. Misschien wil je elke dag app constant, ondanks het feit dat je deze persoon zojuist hebt gezien. Je hebt misschien moeite om te accepteren dat het een tijdje duurt om een intieme band met iemand te ontwikkelen.
Welke situaties maakt je jaloers?
Denk aan situaties die je jaloers maken. Jaloezie is normaal in sommige situaties. De meeste mensen zouden bijvoorbeeld jaloers zijn als ze op Facebook zagen dat een vriend een feestje gooide zonder hen uit te nodigen. Echter, abnormale jaloezie treedt op in veel situaties die onschadelijk zijn en kan geen jaloerse reactie rechtvaardigen.
Je hebt misschien jaloerse gedachten als je een moeilijke dag hebt, omdat dit je zelfvertrouwen kan beïnvloeden. Je kunt ook jaloers worden als een vriend of romantische partner weg is voor werk of een vakantie zonder jou. U kunt ook jaloers worden op sociale evenementen als een vriend of partner een gesprek met anderen aan het voeren is.
Vanwege deze extreme jaloezie, word je misschien waakzaam voor anderen. Dit betekent dat je het nodig vindt om het gedrag van anderen te controleren om er zeker van te zijn dat je niet wordt vergeten of in de steek gelaten. Je kunt bijvoorbeeld zien hoe je partner op een feest met andere mensen praat. In plaats van jezelf te socialiseren, kun je de hele tijd je partner volgen om ervoor te zorgen dat hij of zij niet met anderen flirt.
Jaloezie verstoort relaties
Denk na of je jaloezie relaties verstoord heeft. Jaloezie kan een grote breuk in elke relatie veroorzaken. Als je veel vrienden en romantische partners hebt gehad die afstand van je nemen, kan je jaloezie de schuld zijn. In het verleden werd je misschien zelfs geconfronteerd met je jaloezie.
Stel je verwachtingen bij
Onderzoek verwachtingen. Als je extreem jaloers bent, kun je extreem hoge verwachtingen van relaties hebben. Meestal zijn deze verwachtingen gebaseerd op de onzekerheid die vaak jaloezie veroorzaakt. Je hebt misschien het gevoel dat de relatie veiliger zou aanvoelen als aan bepaalde verwachtingen werd voldaan.
Als je met iemand uitgaat, denk je misschien dat die persoon zich nooit tot anderen aangetrokken mag voelen. Je kunt ook geloven dat je niets anders te bieden hebt aan een ander persoon, wat kan leiden tot het gevoel dat je partner je verlaat. Je bent misschien extreem bang voor de relaties van je partner in het verleden, terwijl je bang bent dat ze een bedreiging voor je veiligheid vormen.
Je wilt misschien niet dat je partner bevriend raakt met zijn of haar exen.
Je kan ook het gevoel hebben dat je je partner kunt dwingen om te handelen zoals je dat wil. Als je je verwaarloosd voelt of in de steek laat, kun je emotioneel zijn of je afsluiten. Je mag verwachten dat je partner medelijden met je heeft en je geruststelt, wat niet redelijk is. Zich op deze manier gedragen, is manipulatief en zal je partner wegjagen.