Minderwaardigheidscomplex is een term uit de psychologie voor het gevoel minderwaardig te zijn aan anderen. Het is de combinatie van een negatief zelfbeeld en de daaruit voortvloeiende gedragingen.

Neem je kritiek altijd persoonlijk, bang om je mening te geven, controleer je je telefoon alleen tijdens sociale gelegenheden, vergelijkt je jezelf met andere, besluiteloosheid tijdens simpele beslissingen, geef je snel op, slechte houding

10 signalen dat je weinig zelfvertrouwen hebt

1. Je neemt constructieve kritiek te persoonlijk.

Je zit stuk in de badkamer nadat een collega je constructieve kritiek geeft op je werkprestaties; je eindigt een gesprek met schreeuwen tegen vrienden als ze je keuze in een date bekritiseren. In plaats van objectief kritiek te leveren, reageer je emotioneel.

Tip: probeer tot 3 te tellen voordat je op kritiek reageert.

2. Je bent bang om je mening in gesprek te brengen.

Je kunt merken dat je stottert en negatieve zelf bespreking hebt. Sluit je mening aan bij andere.

Tip: concentreer je op je ademhaling wanneer je aan jezelf begint te twijfelen, om overmatig denken te voorkomen.

Zelfvertrouwen kan worden gedefinieerd als een geloof in iemands capaciteiten en het behouden van een gevoel van competentie. Aan de andere kant kan een laag zelfvertrouwen worden gedefinieerd als een gebrek aan vertrouwen in iemands bekwaamheden en competenties.

Zelfvertrouwen kan succes genereren, terwijl een laag zelfbeeld het kan belemmeren. Raadpleeg de volgende signalen om te voorkomen dat je in vaste patronen met een laag zelfbeeld terechtkomt.

4. Je controleert je telefoon alleen in sociale situaties.

Je merkt dat je niet in staat bent om stil te zitten tijdens sociale situaties met weinig of geen vrienden. In plaats daarvan merk je dat je wanhopig je telefoon controleert om socialer verbonden te lijken.

Tip: Probeer geliefd over te komen.

5. Je gaat terug tijdens een meningsverschil om een ​​andere persoon te sussen.

Je merkt dat je vaak in een gesprek terugtrekt; je onderhandelt over je opvattingen om conflicten te voorkomen. Je wilt liever geen rotsachtig water ervaren dan jezelf eerlijk uiten.

3. Je bent niet in staat om het huis te verlaten zonder make-up of primping.

Je krijgt een vals gevoel van eigenwaarde door het dragen van make-up of primping. In plaats van het gevoel van eigenwaarde van binnenuit te voelen, voel je een behoefte om te primen om je goed te voelen over jezelf.

Tip: probeer een dagelijkse "Ik ben mooi" bevestiging te realiseren

6. Je bent besluiteloos in het midden van eenvoudige beslissingen.

Je verandert van gedachten nadat je tot een eenvoudige beslissing bent gekomen, zoals welke activiteit je met een vriend wilt doen of wat je wil gaan eten.. Als je eenmaal tot een andere beslissing bent gekomen, verander je van gedachten over en weer.

Tip: Zeg tegen jezelf "Ik ben assertief en heb controle over mijn leven."

7. Je kunt geen echte complimenten aan.

Je reflecteert wanneer iemand je een echt compliment geeft, in plaats van het compliment te accepteren.

Tip: oefen met "Ik ben de liefde waard" of "Ik heb veel goede eigenschappen."

8. Je geeft te snel op.

Je geeft je doelen en dromen op voordat je nauwelijks bent begonnen. Je hebt geen vertrouwen in je succes, dus geef je alles samen op.

Tip: oefen de bevestiging "Ik ben een succes."

9. Je vergelijkt jezelf met anderen.

Je besteedt extra aandacht aan degenen die je succesvoller vindt dan jij, en laat je eigenwaarde als een resultaat dalen.

In plaats van je alleen te concentreren op je doel en je reis er naar toe.

Kijk je voortdurend naar andere om je heen?

Tip: bevestig aan jezelf "Ik ben meer dan genoeg."

10. Slechte lichaamshouding

Je vertont een lage lichaamshouding: je staat niet hoog, maar in plaats daarvan laat je je lichaam naar beneden zakken en geef je een signaal af dat je niet trots bent op jezelf.

Tip: neem een ​​paar minuten per dag om je te concentreren op je lichaamshouding.