Wat zijn concentratieproblemen?

Als je concentratieproblemen hebt, dan heb je moeite om je aandacht te focussen op een onderwerp of activiteit. Je raakt snel afgeleid en kunt je moeilijk voor langere tijd op één ding richten. Concentratieproblemen kunnen zeer verschillende oorzaken hebben. Zo kan het lastig zijn om je te concentreren als je moe bent of wanneer je onder druk staat. Daar heeft iedereen wel eens last van. Deze klachten zijn doorgaans tijdelijk. Maar in sommige gevallen zijn concentratieproblemen van blijvende aard.

Concentratieproblemen herken je door, depressie, slaaptekort, Alcohol- of drugsmisbruik, hormonale veranderingen, menopause, beroerte, hoofdwond, zwakzinnigheid, aandoening, veel afleiding, mineralen te kort en stress

“Worstel je met je concentratie? Weet je niet meer waar je je sleutels hebt neergelegd?

Dit zijn de 10 mogelijke oorzaken

Je bent er zeker van dat je je telefoon in je handtas hebt gestopt, maar deze verschijnt in de badkamer. Je leest tot drie keer je mail van je baas zonder dat er een woord tot je doordringt.

Dit is de vijfde keer dat je dezelfde pagina van het rapport hebt gelezen en geen grip kunt krijgen op wat het zegt.”

Plotselinge momenten van vergeetachtigheid of gebrek aan focus kunnen beangstigend en verontrustend zijn, maar ze gebeuren allemaal met ons en zijn vaak slechts een teken dat we onder stress staan en het wat rustiger aan moeten doen.

Naarmate we ouder worden, hebben we de neiging om ons meer zorgen te maken over deze mentale problemen.

"De jongeren geven hun vergeetachtigheid prijs en gaan verder met het leven; de oude wonen erop en vallen ten prooi aan het stereotype van veroudering. In een ideale wereld waarin we niet last hadden van hoge niveaus van negatieve omgevingsstressoren, zou er vanwege veroudering weinig achteruitgang in de geheugenfuncties zijn. "

Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken van mentale onzekerheid en wat te doen.

Stress of angst verstoort je concentratie en kan ook leiden tot vergeetachtigheid. Gebruik ontspanningsmethoden en een gezonde, actieve levensstijl om de mentale effecten van stressvolle situaties thuis of op het werk te verminderen.

Depressie

Gebrek aan focus en concentratie behoren tot de meer algemene symptomen van depressie. Grote depressie kan het soms onmogelijk maken om effectief te werken of studeren, en kan medische behandeling vereisen.

Slaaptekort

Verstoorde slaap kan de volgende dag tot een gebrek aan focus leiden. Langdurige slaapstoornissen kunnen een bezoek van een arts vereisen om een ​​onderliggende oorzaak bloot te leggen en te behandelen.

Alcohol- of drugsmisbruik

Afhankelijkheid van alcohol of recreatieve drugs kan ervoor zorgen dat de hersenen minder dan optimaal functioneren. Zelfs voorgeschreven medicijnen kunnen dit effect hebben, dus neem contact op met je huisarts.

Hormonale veranderingen

Hoewel het effect van zwangerschap op de hersenen een onderwerp van discussie is onder experts, melden veel vrouwen vergeetachtigheid en richten ze zich in de latere maanden op problemen.

Menopauze

De menopauze kan eveneens een tijdelijke verstoring van de mentale scherpte veroorzaken

Beroerte

Een probleem met de bloedstroom in de hersenen kan veranderingen in het orgaan veroorzaken, met als gevolg - soms ernstig - geheugenverlies of concentratieverlies.

Schildklier

Ergotherapie kan helpen bij het herbouwen van sommige mentale vaardigheden.

Schildklier problemen

Een te trage schildklier kan resulteren in een verandering in hersencel activiteit. De schildklierbehandeling kan vervangende medicatie omvatten.

Zwakte en uitputting kunnen het gevolg zijn van het ontbreken van rode bloedcellen, omdat zuurstof niet goed in het lichaam wordt getransporteerd. Bloedarmoede wordt met succes behandeld door veranderingen in levensstijl en voedingssupplementen.

Hoofd wond

Een klap op het hoofd tijdens het sporten kan tijdelijke verwarring veroorzaken, terwijl een ernstiger letsel zoals een auto-ongeluk permanente schade kan veroorzaken, wat leidt tot concentratiemoeilijkheden. Bij oudere is een val een veel voorkomende oorzaak van letsel en kan verwarring veroorzaken. Directe behandeling na een blessure is essentieel om schade tot een minimum te beperken.

Zwakzinnigheid

Ziekten zoals de ziekte van Alzheimer veroorzaken schade aan de hersenen en geheugenverlies op korte termijn is vaak een van de eerste tekenen.

Verschillende medicijnen worden gebruikt om de progressie van de ziekte te veranderen en sommige van de effecten te verbeteren.

Geheugenverlies moet worden gezien als een reden tot bezorgdheid wanneer het interfereert met het sociale, werk- of privéleven, en er is een waargenomen verslechtering ten opzichte van een eerder niveau van functioneren.

Het kan ook een punt van zorg zijn wanneer anderen commentaar geven op uw vergeetachtigheid of wanneer het gepaard gaat met andere symptomen, hetzij mentaal of fysiek.

Hoe mentaal scherp te blijven

De huidige visie is dat mentaal actief blijven de bes-aanpak is, gekoppeld aan lichaamsbeweging en, natuurlijk, een gezond dieet

Hier zijn haar tips om in topvorm te blijven:

Doe een poging om een ​​nieuwe uitdaging in uw mentale activiteiten op te nemen, bijvoorbeeld een nieuwe taal leren of een muziekinstrument bespelen

Oefening moet cardiovasculaire training omvatten om het hart en de longen in goede vorm te houden.

Het aanpakken van de puzzels in de zaterdagkranten is een goede mentale oefening.

Haal het meeste uit je inspanningen door de aanwijzingen op te zoeken die je niet kunt voltooien en probeer te begrijpen waar je het mis hebt gehad.

Strategie Spelletjes kunnen leuk en uitdagend zijn hoeven geen lijdensweg te zijn.

Zorg ervoor dat je tijd vrijmaakt voor ontspanning en voldoende slaap krijgt.

Blijf kijken naar de zonnige kant van het leven, maar als je depressief of angstig bent, zoek dan hulp.

Nog niet zo lang gelden

Twintig jaar geleden kende een kantoormedewerker tientallen telefoonnummers uit het hoofd, zodat ze binnen enkele minuten contact kon opnemen met belangrijke contacten.

Nu zijn die nummers in haar telefoon opgeslagen.. Velen van ons kennen niet eens de telefoonnummers van onze echtgenoten of naaste collega's, terwijl we vertrouwen op de enorme elektronische opslagcapaciteit van de mobieltjes en andere apparaten zoals tablets.

Er zijn nog steeds enkele dingen die nogal belangrijk zijn om te onthouden; bijvoorbeeld het wachtwoord voor Iphone zelf! Maak een lijst met de nummers en details die je het vaakst gebruikt en doe een poging om ze te onthouden, zodat je ze niet elke keer hoeft op te zoeken.

De volgende details zijn de moeite waard om te onthouden:

• BSN nummer

• Kenteken auto of motor

• IBAN en Bankrekeningnummer

• Inloggen via elektronische bank

• Btw nummer

• Belangrijke computerwachtwoorden

Concentratieproblemen bij kinderen

Concentratieproblemen bij kinderen komen ook voor. Als kinderen moeite hebben om hun aandacht bij een bepaalde (school)taak te houden, kan dit van invloed zijn op de leerprestaties. Bij concentratieproblemen is er soms sprake van ADD (Attention Deficit Disorder) of ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder).