Moe van het gevoel moe?

Leer wat je chronische vermoeidheid kan veroorzaken ... en 10 oplossingen.

Natuurlijk weten we allemaal hoe het voelt om moe te zijn. Maar chronische vermoeidheid verwijst naar een aanhoudende vermoeidheid die constant en beperkend is.

Te vermoeid zijn om 's morgens op te staan, te veel cafeïne, overbelasting, bloedarmoede, Voedselallergieën, depressie, concentratiegebrek, snurken, niet-gediagnosticeerde urineweginfectie, terwijl we voldoende geslapen hebben.

Veel mensen voelen zich vermoeid die klagen over vermoeidheid, zelfs als ze voldoende geslapen hebben en zich uitgerust zouden moeten voelen.

Terwijl sommige mensen toegeven dat ze zich slaperig voelen, met vermoeidheid, is er gewoonlijk een gevoel van uitputting zonder zich slaperig te voelen,

Sommige mensen met vermoeidheid vergelijken het met het hebben van de griep of met het gevoel na heel lange uren te hebben gewerkt en veel slaap te missen.

Deze mensen zeggen dat ze moe zijn om 's morgens op te staan, vermoeid na een milde activiteit zoals boodschappen doen, te vermoeid om goed te kunnen functioneren op het werk of huishoudelijke klusjes te doen, en te moe om te sporten of seks te hebben

"In de meeste gevallen is er een reden voor de vermoeidheid, of het nu gaat om slecht timemanagement, te veel cafeïne, bloedarmoede, fibromyalgie, depressie of zelfs niet gediagnosticeerde hartziekte."

Voordat je je leeftijd of je 'superman'-levensstijl de schuld geeft van je gevoelens van vermoeidheid, leer dan wat de oorzaak kan zijn van je onverklaarde vermoeidheid en wat sommige top deskundigen aanbevelen om je chronische vermoeidheid op te lossen.

Chronische vermoeidheid Oorzaak Nr. 1: tijd-stapeling

Voor veel vrouwen die last hebben van vermoeidheid, is de diagnose tijd stapeling of multitasking maximaal en krijgt niet genoeg slaap.

Maar wat als je een gezonde vrouw bent, elke nacht acht uur slaap krijgt en nog steeds vermoeid bent? Het advies is dan om jezelf te laten controleren of er gezondheidsproblemen zijn die de oorzaak zijn van de vermoeidheid.

Als je je langer dan een week of twee vermoeid voelt en je slaapt en je geen verkoudheid of andere virale infectie hebt, zou je je huisarts moet bellen

"Meestal heeft vermoeidheid een vrij eenvoudige verklaring en soms is medische behandeling noodzakelijk."

Vermoeidheid kan ook het teken zijn van een ernstige ziekte. Daarom kan je huisarts het probleem snel diagnosticeren.

Chronische vermoeidheid Oorzaak Nr. 2: Overbelasting van cafeïne

Velen van ons pakken een espresso, latte of cola voor een snelle energiestoot, maar voor sommige vrouwen heeft cafeïne het tegenovergestelde effect.

cafeïne kan een stimulans zijn, maar als je te veel neemt, kan het tegen je werken.

"Bij sommige mensen leidt voortdurende mishandeling tot vermoeidheid",

En als je denkt dat dit betekent dat je gewoon meer cafeïne nodig hebt om de kick te krijgen, is dit niet het geval.

"Elke poging om het probleem op te lossen door het verhogen van de inname van cafeïne zorgt ervoor dat de vermoeidheid verergert,"

De oplossing voor cafeïne overbelasting? Verwijder zoveel mogelijk cafeïne uit uw dieet. Dit betekent niet alleen koffie wegsnijden. Chocolade, thee, frisdrank en zelfs sommige vrij verkrijgbare en voorgeschreven medicijnen bevatten ook cafeïne en kunnen onverklaarde vermoeidheid veroorzaken.

Chronische vermoeidheid Oorzaak Nr. 3: Bloedarmoede

"Als je in je reproductieve jaren bent, en vooral als je zware menstruatiecycli doormaakt, fibroom tumoren of uterus poliepen heeft, of als je recentelijk bent bevallen, kan het bloedverlies ertoe hebben geleid dat je bloedarmoede ontwikkelt - een belangrijke oorzaak van vermoeidheid bij vrouwen ",

Er doen zich problemen voor wanneer het bloeden leidt tot een tekort aan hemoglobine, het ijzerrijke eiwit in rode bloedcellen dat zuurstof uit de longen naar andere delen van jouw lichaam transporteert. Wanneer je weefsels en organen niet genoeg zuurstof krijgen is vermoeidheid het gevolg.

Andere oorzaken van anemie zijn interne bloedingen en een tekort aan ijzer, foliumzuur of vitamine B-12. Bloedarmoede kan ook worden veroorzaakt door chronische ziekten zoals nierziekte. Symptomen kunnen duizeligheid, prikkelbaarheid en verkouden door worden.

Om een ​​diagnose van bloedarmoede te bevestigen, zal je huisarts je een bloedtest laten uitvoeren. De behandeling, bestaat meestal uit ijzersupplementen als ijzertekort de oorzaak is, en het toevoegen van ijzervrij voedsel - zoals spinazie, broccoli en rood vlees - aan je dieet.

Het goede nieuws: bij een effectieve behandeling van bloedarmoede moet je vermoeidheid binnen 30 dagen of minder beginnen te stijgen.

Chronische vermoeidheid Oorzaak Nr. 4: Niet-gediagnosticeerde urineweginfectie

Hoewel de meeste vrouwen een urineweginfectie associëren met symptomen zoals verbranding of urgentie, is vermoeidheid soms de enige aanwijzing.

In de meeste gevallen wordt een niet-gediagnosticeerde urineweginfectie veroorzaakt door bacteriën in de urinewegen, vaak het gevolg van onjuiste hygiëne van de badkamer Seksuele gemeenschap kan het risico vergroten, omdat het bacteriën uit de vagina in de urethra kan duwen.

Als je huisarts vermoedt dat je een niet-gediagnosticeerde urineweginfectie heeft, wordt je urine getest. De behandeling gaat snel en gemakkelijk en heeft meestal betrekking op een oraal antibioticum. Je kunt verwachten dat de vermoeidheid binnen een week of minder oplost als het antibioticum effectief werkt.

Als je symptomen terugkeren, moet je opnieuw worden getest. Sommige vrouwen hebben chronische niet-gediagnosticeerde urineweginfectie, die heel moeilijk op te lossen zijn. Als dit jouw geval is, vraag dan uw huisarts naar preventieve zorg, waaronder mogelijk een lage dosis antibiotica.

Chronische vermoeidheid Oorzaak nr. 5: fibromyalgie

Fibromyalgie en chronisch vermoeidheidssyndroom worden beschouwd als afzonderlijke maar gerelateerde aandoeningen. Ze delen een veel voorkomend symptoom - ernstige vermoeidheid die het leven van mensen ernstig verstoort.

Fibromyalgie is een van de meest voorkomende oorzaken van niet-aflatende vermoeidheid en spierpijn, vooral bij vrouwen

"Veel van mijn fibromyalgie mensen klagen dat ongeacht hoe lang ze slapen, het nooit rustgevend is en ze overdag altijd moe zijn. Hun slaap kan worden onderbroken door veelvuldig ontwaken, maar ze zullen zich deze slaapverstoringen de volgende dag misschien niet herinneren en leef in een constante 'fibrositis' - een wazig, mentaal gevoel dat het moeilijk maakt om je te concentreren. '

Constante moeheid overdag met fibromyalgie resulteert vaak in verminderde lichaamsbeweging, met als gevolg verslechterde fysieke fitheid en stemming gerelateerde problemen. Het antwoord? Probeer meer te oefenen. Oefening heeft een enorm effect op slaap, stemming en vermoeidheid.

Huisartsen moedige fibromyalgie mensen aan om te proberen zwemmen om vermoeidheid te verminderen.

"Een verwarmd zwembad helpt de pijn en het ongemak van de diepe spieren te verminderen, zodat u actiever in het water kunt zwemmen. Zwemmen helpt angst en stress te verminderen en verhoogt de kans op meer rustgevende slaap, wat de vermoeidheid kan helpen oplossen."

Als je toch probeert te zwemmen (of een gematigde oefening) om vermoeidheid te verminderen, begin dan langzaam. Naarmate je meer gewend raakt aan de toegevoegde fysieke activiteit, kunt je je tijd in het zwembad verlengen. Stel een normale tijd in voor lichaamsbeweging maar let op overdrijf het niet om extra vermoeidheid te voorkomen.

Chronische vermoeidheid Oorzaak Nr. 6: Underactive Thyroid (Hypothyroidism)

Als je over het algemeen traag, vervallen en zelfs een beetje depressief bent, kan het probleem een ​​trage schildklier zijn, ook bekend als hypothyreoïdie. De schildklier is een kleine, vlindervormige klier die aan de basis van je nek zit en helpt de snelheid van het metabolisme in te stellen, de snelheid waarmee het lichaam energie verbruikt.

Ongeveer 17% van alle vrouwen op 60-jarige leeftijd hebben een schildklieraandoening en de meesten weten dit niet. De meest voorkomende oorzaak, is een auto-immuunziekte die bekend staat als de thryreoïditis van Hashimoto. Hashimoto stopt de klier om genoeg schildklierhormonen te maken zodat het lichaam naar behoren kan werken.

Het resultaat is hypothyreoïdie, of een langzaam metabolisme.

Bloedonderzoeken die bekend staan ​​als T3 en T4 zullen schildklierhormonen detecteren. Als deze hormonen laag zijn, kunnen synthetische hormonen (medicatie) je op snelheid brengen.

Chronische vermoeidheid Oorzaak Nr. 7: Voedselallergieën

Hoewel voedsel ons energie moet geven, geloven sommige huisartsen dat verborgen voedselintoleranties - of allergieën - het tegenovergestelde kunnen doen. Het maakt je dik, en kan zelfs milde voedselintolerantie je slaperig laten voelen. Eet het aanstootgevende eten lang genoeg en je zou merken dat je je voortdurend uitgeput voelt.

Bewijs wijst op voedselintolerantie als oorzaak van vermoeidheid en suggereert zelfs dat vermoeidheid een vroegtijdig waarschuwingssignaal kan zijn van voedselintolerantie

Als je vermoedt dat voedsel achter al dat gapen kan zitten, om te beginnen met een eliminatiedieet, waarbij je voedsel weghaalt dat ervoor zorgt dat je je binnen 10 tot 30 minuten slaperig voelt als je ze eet. Je kunt ook met je huisarts praten over een voedselallergietest.

Chronische vermoeidheid Oorzaak Nr. 8: Slaapapneu

Als je niet genoeg slaap krijgt, is het logisch dat je je vermoeid voelt. Maar wat als je zich niet realiseert dat jouw slaap onvoldoende is? Dit gebeurt met miljoenen mensen met een aandoening die slaapapneu wordt genoemd, een slaapstoornis waardoor je tijdelijk stopt met ademen, vaak vaak gedurende de nacht. Elke keer dat je stopt met ademen, ontwaak je net lang genoeg om je slaapcyclus te verstoren, meestal zonder je hiervan bewust te zijn.

Meer dan een derde van de volwassenen meldt dat ze op zijn minst een paar nachten per week snurken. . Snurken wordt veroorzaakt door de trilling van de zachte delen van de keel tijdens het in- en uitademen tijdens de slaap. Soms is snurken verantwoordelijk voor symptomen overdag, zoals overmatige vermoeidheid.

Maar met slaapapneu, een aandoening die verband houdt met snurken, zijn er herhaalde perioden waarin de ademhaling tijdens de slaap stopt.

Obstructieve slaapapneu resulteert in een laag zuurstofgehalte in het bloed omdat de blokkades voorkomen dat lucht naar de longen gaat. De lage zuurstof niveaus beïnvloeden ook je hart- en hersenfunctie. De enige aanwijzing dat je slaapapneu hebt, is chronische vermoeidheid.

Wat kan je doen? Praat eerst met uw huisarts over een slaaponderzoek om te bepalen of je slaap apneu heeft. Zowel obesitas als roken zijn risicofactoren voor slaapapneu, dus afvallen en stoppen met roken worden aanbevolen. Slapen op je zij in plaats van op je rug kan helpen milde slaapapneu te elimineren.

De huisarts kan je een medisch hulpmiddel dat helpt je ​​luchtwegen open te houden terwijl je slaapt. In ernstige gevallen van slaapapneu is een operatie noodzakelijk om weefsels te verwijderen die de luchtwegen blokkeren.

Indien onbehandeld, kan slaapapneu het risico op een beroerte of een hartaanval vergroten.

Chronische vermoeidheid Oorzaak Nr. 9: Depressie

Soms is depressie de oorzaak van vermoeidheid. Depressie treft tweemaal zoveel vrouwen als mannen en loopt vaak in gezinnen, beginnend tussen de 15 en 30 jaar. Vrouwen kunnen ook postpartum depressie krijgen na de geboorte van een baby. Sommige mensen krijgen in de winter een seizoensgebonden affectieve stoornis met gevoelens van vermoeidheid en verdriet. Depressie is ook een onderdeel van een bipolaire stoornis.

Hoewel het van tijd tot tijd laag aanvoelt, is normaal, heeft zware depressie medische behandeling nodig; het is een risicofactor voor zelfmoord. Dit medische probleem is meestal terugkerend, met herhaalde depressieve episodes. Bij een zware depressie heb je het grootste deel van de dag misschien een depressieve stemming met weinig interesse in normale activiteiten. Samen met gevoelens van vermoeidheid, kunt je te veel of te weinig eten, te veel of te weinig slapen, zich hopeloos en waardeloos voelen en andere ernstige symptomen hebben.

De diagnose van depressie begint met een lichamelijk onderzoek door een huisarts. Als een lichamelijke oorzaak voor de depressie is uitgesloten, kan je huisarts medicijnen voorschrijven of je doorverwijzen naar een psychiater of psycholoog voor een psychologische evaluatie.

Hoewel de specifieke oorzaken van depressie onduidelijk zijn, is depressie een zeer behandelbaar medisch probleem met antidepressiva, psychotherapie of een combinatie van beide. In sommige gevallen wordt elektroconvulsietherapie of ECT gebruikt om mensen te behandelen die geen antidepressiva kunnen gebruiken of die lijden aan extreme depressies.

Als je merkt dat je uitgeput raakt na een activiteit die vroeger gemakkelijk was, is het misschien tijd om met je huisarts te praten over de mogelijkheid van een hartaandoening.

Wanneer overweldigende vermoeidheid optreedt na gewone taken - zoals stofzuigen, tuinwerk doen of woon-werkverkeer elke dag - je hart stuurt mogelijk een alarmsignaal dat het medische hulp nodig heeft.

Dit betekent niet dat je elke keer dat je gaapt in paniek raakt! Meestal is vermoeidheid niet het eerste teken van een hartaandoening, en het is meestal gekoppeld aan iets veel minder ernstig.

Als vermoeidheid na activiteit significant is, en er geen andere mogelijke reden voor de geest komt, raadpleeg dan uw huisarts voor een controle Als je vermoeidheid gerelateerd is aan je hart, kunnen medicatie of behandeling procedures meestal helpen het probleem op te lossen, de vermoeidheid te verminderen en jouw energie te herstellen.