Wanneer je je vaak verdrietig of gespannen voelt, nergens meer belangstelling voor hebt, weinig energie voor wat dan ook, kan het zijn dat je depressief bent. Je bent jezelf niet meer. Herken je jezelf in het hebben van somberheid, slaapproblemen, angstgevoelens, eetproblemen en vermoeidheid?

Handige tips bij depressie. Hoe help je andere, Hoe kan je het herkennen, Wat kan je eraan doen, en hoe voorkom je een terugval. Herken de symptomen. Zorg goed voor jezelf, maak je leven eenvoudiger op persoonlijke vlak en werk. Leef gezonder en sport met regelmaat.

Geschreven door Vincent de Vries (Ervaringsdeskundige)

Help ik heb een depressie

Nadat ik mijn baan verloor, het was net oktober geworden, herfst de blaadjes vallen van de bomen, het werd steeds kouder en ik was constant moe en had nergens zin in. Niet meer Sporten, voor mezelf koken, nam geen contact meer op met familie of vrienden. Het liefst bleef ik de hele dag in bed. Totdat iemand mij erop wees dat ik wellicht last had van depressie. Ik was eigenlijk altijd vrolijk. Vervolgens ben ik mezelf hierin gaan verdiepen, en kwam erachter dat depressie niet iets is waarvoor je je hoeft te schamen. Lees verder hoe de depressie verdween, wat je kan doen om het te voorkomen, en hoe je een ander kan helpen met een depressie. Wat je kan doen om een terugval te voorkomen.

Bekijk ook Wat is een depressie? | Tips voor naasten

Wat is een depressie?

Een depressie is een psychische aandoeningen, waardoor je je bijna dagelijks neerslachtig kan voelen. Je hebt geen zin in de dag en je voelt je constant moe en gespannen.

Door de lusteloosheid en sombere gedachten lukt het niet meer om ergens van te genieten.

Je kunt hierdoor concentratie - en geheugenproblemen krijgen slecht over jezelf gaan denken, slaapproblemen ervaren. En veel of juist weinig gaan eten. De klachten kunnen zoveel invloed op je dagelijks leven hebben dat je denkt aan dood of zelfdoding. De combinatie van symptomen is bij iedereen anders, ook hoe heftig je de klachten ervaart, verschilt per persoon.

Een depressie is over het algemeen goed te behandelen. Een behandeling tegen een depressie kan beginnen bij je huisarts die jou doorverwijst naar een behandelaar.

Als naaste is het vaak lastig om te zien, dat iemand die dichtbij je staat depressief is.

Hierbij 8 tips die kunnen helpen bij het steunen van iemand met een depressie.

Tip 1 - Beoordeel niet

Luister en laat je vriend of familielid over zijn of haar depressie praten.

Soms kan je naaste bang zijn om hun omgeving met hun depressie te belasten. Laat dan weten dat het niet belastend is, en dat wanneer het wel te veel wordt je dit laat weten.

Tip 2 - Depressie komt ongevraagd

Een depressie is een ziekte je naaste heeft hier niet om gevraagd. Zoek samen informatie over het ziektebeeld en help bij het zoeken van hulp

Tip 3 - Lees, leer en praat over depressie

Je kan samen meer leren over een depressie door erover te lezen en te praten.

Wanneer iemand dicht bij je staat een depressie heeft, is het van belang om te begrijpen wat een depressie inhoudt.

Tip 4 - Informeer en blijf uitnodigen

Soms hebben mensen met een depressie geen zin in sociale activiteiten. Blijf iemand met depressie wel uitnodigen voor sociale activiteiten. Een berichtje “hoe gaat het” kan al helpen.

Tip 5 - Maak het leven zowel privé als op werk eenvoudiger

Help iemand met een depressie zijn of haar leven eenvoudiger te maken, op persoonlijk vlak en op het werk. Stress is de grootste veroorzaker van een depressie.

Tip 6 - Probeer niet iemand krampachtig op te vrolijken.

Probeer mensen met een depressie niet krampachtig op te vrolijken, dit kan het soms nog moeilijker maken.

Tip 7 - Zorg goed voor jezelf, denk aan je grenzen. Zoek hulp

Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Het kan namelijk erg vermoeiend zijn om te zorgen voor iemand met een depressie. Neem de tijd voor jezelf en denk aan je eigen grenzen.

Tip 8 - Schakel professionele hulp in.

Zoek waar nodig hulp bij een professional, zowel voor je naaste als voor jezelf.

Wist je dat er meer dan een miljoen mensen in Nederland regelmatig symptomen hebben van een depressie. Laat jezelf behandelen en verlos jezelf van de depressie.

Tip 9 - Schakel 113 in wanneer er zelfdoding gedachten zijn.

Vaak denken mensen met een depressie over zelfmoord, dit hoord bij deze ziekte.

Durf er naar te vragen en benadruk dat dit bij een depressie hoort. Op website 113.nl bied hulp en therapie aan voor mensen met zelfmoord gedachten. Ook kan je als naaste zelf contact opnemen wanneer je je zorgen maakt om iemand.

Tips wat je kan doen om een depressie te voorkomen?

Heb ik een depressie? Hoe herken ik de symptomen Het is niet altijd makkelijk de symptomen te herkennen van een depressie. Dit komt omdat er verschil zit tussen de intensiteit en vormen van depressie. Zodra iemand zich afzondert en geen sociale dingen meer onderneemt, merk je dit snel genoeg. Wanneer iemand zijn motivatie langzaam vermindert is dit veel lastiger te constateren.

Depressie is een mentale ziekte, dit is veel moeilijker te herkennen aangezien je dit niet fysiek aan iemand kan zien. Als je verschil merkt hoe iemand vroeger was, en zich nu gedraagt kan dit door depressie komen.

Wat zijn symptomen van depressie?

Hierbij een lijst van symptomen die dienen als hulpmiddel om bij jezelf of iemand anders de belangrijkste symptomen te herkennen.

  • Aanhoudende somberheid, zelfs als er iets grappigs gebeurt.
  • Je schuldig en waardeloos voelen
  • Verlies van motivatie, geen zin hebben om nog maar iets te ondernemen
  • Constant piekeren over wat je beter kan doen, en wat je overkomen is.
  • Je sociaal afzonderen van iedereen
  • Moeite hebben met in slaap vallen, en doorslapen
  • Eetproblemen, veel te veel of veel te weinig
  • Fysieke problemen zoals hoofdpijn, door voortdurende gepieker
  • Niet langer hoop en dromen hebben voor de toekomst.
  • Alles te veel moeite kost, zoals koken of je huis op orde houden
  • Stress op werk, alles lijkt ingewikkeld.
  • Gebrek aan concentratie en geheugen
  • Je denkt aan zelfdoding

Als je meerdere van bovenstaande symptomen herkend, dan heb je waarschijnlijk te maken met een depressie. Het is niet nodig om alle bovenstaande symptomen te hebben, om te spreken over een depressie. Zo kunnen mensen met een depressie uiteenlopende symptomen ervaren en toch aan dezelfde mentale ziekte lijden..

Er zijn verschillende depressie testen te vinde op internet. Hierbij een aantal die jezelf kan doen om te zien of jij aan een depressie lijdt

GGZ Groep

Iedereen heeft zich weleens somber gevoeld. De zin om dingen te doen, is dan weg. Vaak is dit na een paar dagen weer voorbij. Wanneer deze sombere stemming langer dan twee weken aanhoudt, is er mogelijk sprake van een depressie

Hoe zit het bij u? Binnen een paar minuten kunt u erachter komen of u aan de kenmerken van een depressie voldoet. Doe deze interactieve zelftest en u komt erachter in hoeverre er bij u sprake is van een depressie. GGZ Groep depressie test

Lentis Ben je al weken neerslachtig en heb je het vermoeden dat je een depressie hebt? Doe dan de depressie test. De test geeft je een duidelijk beeld of je mogelijk depressief bent. Je kan de uitslag van de test uitprinten en meenemen naar je huisarts. De huisarts kan je vervolgens doorverwijzen.

Doe hier de : Lentis depressie test

Mentaalbeter

Voel jij je al langer dan twee weken somber en heb je verminderde interesse of plezier in het uitvoeren van bijna alle activiteiten? Doe dan deze online depressie zelftest om te achterhalen of je last hebt van een depressie. Deze depressie test kan een indruk geven van de ernst van de depressieve klachten en van de soort depressie waar wellicht sprake van is. Invullen is geheel anoniem en je ontvangt direct de uitslag na het afronden van de test.
Mijnkwwartier depressie test

LET OP: hoewel deze depressie test zelfinzicht kan geven, is deze test nadrukkelijk niet bedoeld voor het stellen van een diagnose. Aan de uitkomst van deze depressie test kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. Neem voor een volledige diagnose contact op met een huisarts. Of bel psycholooglijn.nl 0900-hattseflats

Hoe voorkom ik een terugval?

Als je eenmaal hersteld bent van de depressie wil je voorkomen dat je een terugval krijgt. De ergste klachten zijn inmiddels weg. De complete uitzichtloosheid is verdwenen. Maar let op nu begint het pas!

Je hebt op veel terrein verloren, de depressie heeft gaten geslagen: Op je werk, sociale leven, relatie, hobby’s en natuurlijk je innerlijke rust. Nu je probeert te herstellen, merk je wellicht dat je nog kwetsbaar bent. De angst voor een terugval speelt regelmatig op. En het vertrouwen in eigen kunnen is nog niet helemaal hersteld.

Blijf goed voor jezelf zorgen

In deze fase is het extra belangrijk om overbelasting te voorkomen. Bedenkt wat je kan doen om je sterker te maken en voelen.

7 tips om beter voor jezelf te zorgen.

Bijvoorbeeld met behulp van:

1. Yoga - Mindfullness

Voordelen van yoga die wetenschappelijk onderbouwd zijn

Het kan stress verminderen. Yoga staat erom bekend dat het stress vermindert en helpt ontspannen. ...

Vermindert angstgevoelens. ...

Kan ontstekingen remmen. ...

Kan de hartgezondheid verbeteren. ...

Verbetert de levenskwaliteit. ...

Kan depressie weren. ...

Kan de slaapkwaliteit verbeteren. ...

Verbetert de flexibiliteit en balans.

2. Sporten

Goed voor je hersenen en geheugen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de hersenen gebaat zijn bij regelmatig sporten. ...

Meer zin in seks. Sporters zijn actiever in bed. ...

Minder stress. ...

Sterke botten. ...

Een gezond hart. ...

PMS en menstruatiepijn. ...

Versoepelt de overgang. ...

Positief effect op de spijsvertering

3. Gezond eten

Gezond gewicht. Gezond eten en meer beweging: de ideale combinatie als je je gewicht optimaal wilt houden.

Betere afweer tegen ziektes. ...

Beter presteren. ...

Stress beter de baas. ...

Goed voor je humeur. ...

Meer zin in bewegen. ...

Er langer jong uitzien. ...

Langer fit blijven.

4. Regelmaat

Regelmaat (dagelijks op dezelfde tijd) heeft een aantal bijzondere voordelen:

– regelmaat maakt beginnen gemakkelijker

– regelmaat houdt de zaken waar je mee bezig bent fris

– regelmaat werkt vruchtbaar voor je creativiteit

– regelmaat zórgt voor regelmaat

– regelmaat houdt je productief

– regelmatig werken is een realistische manier van werken

iedere dag een kleine routine levert grote resultaten. Laten we geen helden zijn maar ambachtslieden.

5. Geen gebruik van drank of drugs

iddelen hebben niet langer de controle over jouw leven

Je wordt eindelijk wakker

Je kunt de persoon worden die je had moeten zijn.

Jouw vrienden en familie kunnen daadwerkelijk van jou op aan.

Je wordt geregeerd door jouw ziel in plaats van je ego

Vreugde en dankbaarheid komen met gemak

Je leert betere manieren om met het leven om te gaan

Je krijgt meer terug dan je verliest

Nuchter zijn is cool

Herstel is een volledige transformatie

Lees het artikel “10 redenen waarom stoppen met drugs en alcohol iets om naar uit te kijken is” The cabin

6. Sociale activiteiten

Eenzaamheid is gekoppeld aan afnemende cognitieve functies

Mentale stimulatie kan fysieke voordelen hebben

Sociaal actief zijn kan psychische problemen voorkomen

Sociale steun draagt ertoe bij je je onafhankelijkheid kan behouden

Het kan heilzaam zijn om je activiteiten te communiceren

7. Angst voor terugval

De kans op terugval na één depressie is 50%, na twee depressies 70% en zelfs 90% na drie of meer depressies. De angst voor terugval is dus reëel. Als je signalen van een terugval herkend, kan je dit omzetten naar iets positiefs. Complimenteer jezelf dat de signalen herkend. En ga aan de slag met bovenstaande punten. Bedenk wat er nu anders is dan voor de signalen.

Hoe kan je depressie voorkomen

Geloof in jezelf!

Maak een lijst met punten wat je in het verleden hebt bereikt, en welke vaardigheden je bezit. Kortom waar je goed in bent.

Je zal zien dat dit je een goed gevoel geeft.

Houd een journaal of dagboek bij, en noteer elke dag welke dingen je gelukkig maken. Op een gegeven moment ga je een patroon zien. Herkennen wat invloed heeft op jouw gemoedstoestand. Positief als wel negatief.

Stel in het begin kleine doelstellingen, en beloon jezelf als je deze haalt. Zo bouw je je zelfvertrouwen vanzelf op.

Omring jezelf met goede mensen.

Bepaal of bepaalden personen energie geven of kosten. Omring jezelf met mensen die je een goed gevoel.

Personen die je waarderen, respecteren, en helpen met je vaardigheden, en ook je gebreken te herkennen.

Dus geen ja knikkers, maar mensen met wie je echt kan praten. Die zeggen waarop het staat, maar dit doen om je te helpen.

Houd negatieve gedachten op afstand.

Probeer negatieve gedachten te vervangen met positieve gedachtes, die gerelateerd zijn aan de dingen die je wil bereiken.

Door op het positieve te concentreren zal je gemoedstoestand verbeteren. Stop met dingen doen, waarvan je negatieve gedachtes krijgt.

Probeer je problemen te confronteren.

Hoe groot het probleem ook is, ga het niet uit de weg. Het hielp mij enorm om ze uit mijn hoofd te krijgen door ze op te schrijven.

Nu had ik het probleem opgeschreven op papier, en kon er meer afstand van nemen.

Wat kan ik zelf doen om het probleem op te lossen.

Waar heb ik hulp bij nodig van andere. Door dit specifiek te benoemen, kon ik er ook over nadenken wie mij hierbij zou kunnen helpen.

Als je meerdere problemen hebt, is dit een prima uitgangspunt. Wanneer je hulp vraagt, kan dit laten zien. Op deze manier kan je uitleggen dat je het eerst zelf hebt geprobeerd.

Maar hier niet uitkomt vandaar dat je hulp vraagt. Hierdoor zal je ook eerder de hulp krijgen.

Bouw regelmaat op.

Ga op dezelfde tijd naar bed. Als je laat naar bed gaat en merkt dat je de volgende ochtend met moeite uit bed kan komen, probeer dan te beginnen met naar bed gaan 30 minuten eerder.

Je zal zien, na verloop van tijd. Dit heeft niet direct effect, je lichaam moet hier aan wennen. Dat je makkelijk op staat. En dat je collega’s minder vervelend zijn om mee samen te werken. Je productiever wordt.

Door regelmaat maakt het beginnen aan bijvoorbeeld koken makkelijk. Als je weet dat je op bepaalde dagen laat thuis komt van werk. Zorg er dan voor dat je wanneer je wel kookt, voldoende overhoud om in de vriezer te doen.

Als je dan thuis komt na een lange dag werken kan je alsnog gezond eten. Vergeet niet van te voren de maaltijd uit de vriezer te halen.

Iedere dag een kleine routine levert grote resultaten. Je hoeft bij routine niet eens na te denken, je doet het gewoon.

Sport regelmatig!

Probeer sporten te doen, samen met iemand. Zodat je elkaar kan steunen om wel te gaan, als het weer slecht is, en je geen zin hebt om te gaan. Je lichaam maakt bij het sporten Endorfine aan.

Deze stofjes komen allemaal vrij na inspanning: Endorfine, een morfineachtige stof die werkzaam is in de hersenen, deze stof heeft een rustgevende en verminderd sombere gevoelens. Deze stof wordt vermeerderd aangemaakt vnl. bij rustige duurbelasting(hardlopen). Elke hardloper kent het gevoel na het lopen.

Wanneer je regelmatig sport, is dit ook goed voor de spijsvertering. Wanneer je lekker in je lichaam zit heeft dit dus een direct effect op je gemoedstoestand.

Doe mee aan sociale activiteiten.

Het voorkomt eenzaamheid, mentale simulaties kunnen fysieke voordelen hebben. Je kan makkelijk steun krijgen. Je ziet dat het bij andere ook niet altijd soepel verloopt. Je kan het makkelijker bespreekbaar maken.

Gun jezelf een vakantie

Ga er lekker op uit, een andere omgeving zal goed doen. Nieuwe ervaringen prikkelen de hersenenen. Zoek de buitenlucht op. Ervaar hoe prettig het is om de wind langs je gezicht te voelen en de zon op je gezicht.

Depressie is een mentale ziekte die zeer ernstige gevolgen voor je lichaam kan hebben. Over het algemeen is dit een complex proces, dat onder andere geassocieerd wordt met psychologische en chemische aspecten. Daarom is het erg belangrijk om goed op deze ziekte te letten en hulp te zoeken wanneer de eerste symptomen naar voren komen.

Laat jezelf knuffelen.

Er zijn wel 5 redenen waarom je meer zou moeten knuffelen. Naast dat het gewoon lekker en fijn is.

1. Knuffelen is goed voor je gezondheid

Tijdens het knuffelen komt er oxytocine vrij, dit stofje zorgt ervoor dat je bloeddruk omlaag gaat en je minder stress voelt.

2. Knuffelen is goed voor je seksleven

Wanneer je knuffelt met je partner, zorgt de aanraking in de meeste gevallen ervoor dat er dopamine vrij komt. Dit hormoon verhoogt je seksuele verlangens. Waardoor de meest onschuldige, lieve knuffels met je partner leiden tot een vrijpartij.

3. Knuffel als je niet over je depressie wil praten.

Soms is het makkelijker te communiceren met een knuffel. Het is niet altijd makkelijk om over je gevoelens te praten. Als je een keer geen zin hebt om te praten kan je de ander met een (innige) omhelzing net zoveel zeggen.

4. Knuffelen maakt je gelukkiger!

Het hormoon oxytocine verhoogd ook je geluksgevoel. Dus, knuffel er flink op los.

5. Knuffelen helpt om beter te communiceren?

Als je knuffelt ben je lekker dicht bij elkaar, en dat voelt vertrouwd. Hierdoor deel je ook makkelijker wat er op je hart ligt. Het vinden van de juiste woorden is dan opeens niet meer zo moeilijk.

Sex

Sex zorgt ervoor dat je hart tot wel honderd extra slagen per minuut maakt.

Hierdoor gaat je bloed sneller stromen en worden je hart en bloedvaten eens goed doorgespoeld.

Sex brengt verlichting en een fijn gevoel, even alles vergeten en lekker opgaan in elkaar.

Het is gezond, fijn, stimulerend en kalmerend.

Sex helpt je om in het moment te leven, en dus je zorgen te vergeten.

Doe het even wat rustiger aan.

Probeer alles wat minder serieus te nemen, en meer te ontspannen. Probeer geen dingen op het laatste moment op te lossen. Focus je op de dingen die je gelukkig maken. Verwen jezelf, als je van de sauna houd laat je dan meteen lekker verwennen met een massage.

Geen depressie meer?

Dit artikel heb ik geschreven in November 2018 en zal het nog regelmatig aanpassen. Zodat ik het artikel verder kan uitbreiden met nieuwe inzichten.

Het hielp mij enorm door erover te lezen. Symptomen te herkennen, bepaald gedrag wat ik vertoonde. Niet meer dan 2 uur tv per dag, op tijd naar bed doordeweeks. Het schrijven van dit artikel, sta weer regelmatig op de tennisbaan en op mijn yogamat. Koken doe ik nog steeds het liefst wanneer ik visite heb. Het gaat goed maar blijf waakzaam op een terugval.

Auteur: Vincent de Vries