Steeds meer mensen bellen met een psycholoog. Voorheen was het alleen mogelijk om een afspraak in te plannen op praktijk van de psycholoog.
Tegenwoordig is het mogelijk om ook via chat, skype en telefonisch hulp op afstand te krijgen.

Voordelen van bellen met een psycholoog zijn, je kan anoniem bellen, het bespaart je reistijd, je ben zelf in controle (je kan de verbinding verbreken).
Je kan overal vandaan bellen waar jij het prettig vind. Je hoeft het huis niet uit. De kosten zijn aanzienlijk lager. Het is makkelijker praten over
gevoelens zonder dat je elkaar ziet

Communicatie via de telefoon is veel efficiënter.

Ook al kies je je woorden zorgvuldig uit in een mail of appje, je staat er versteld van hoe anders jouw tekst kan overkomen bij de ander dan dat jij bedoeld. Bij app komt het sowieso wat kortaf over.

In een telefoongesprek hoor je elkaars stem. Omdat je stem heel persoonlijk is, maak je inniger en dus beter contact met elkaar. Wie vind dat hij of zij niet goed is in bellen, hoe vaker je belt hoe beter je dit afgaat. Wanneer je een telefonisch afspraak maak met je psycholoog dan weet je altijd dat je gelegen belt. En dat je kan bespreken wat je wil bespreken.

Voorbereiding:

Een goede voorbereiding is het halve werk.

Als je een telefonische afspraak hebt, of je bent van plan om te bellen is het verstandig om er mentaal klaar voor te zijn.

Zorg ervoor dat je gemakkelijke kleding aan hebt, ga in een ruimte zitten waar het niet te warm of te koud is. Een plek waar je op je gemak voelt.

Waar je niet afgeleid kan worden door bijvoorbeeld de computer, smartphone, radio, of televisie. Hoe bel je het liefst? Zittend of liggend op de bank?

Wanneer je belt met een smartphone zorg ervoor dat deze voldoende is opgeladen.

Dan je geen wisselgesprekken kan krijgen, en dat je niet gestoord kan worden door apps of chatberichten.

Geen reistijd

Het bespaart natuurlijk reistijd, je hoeft de deur niet uit. Je hoeft niet na te denken hoe je eruit ziet, wat je aan moet doen. Dus ook geen gehaast om op tijd te komen. Sommige mensen voelen zich (geheel onnodig overigens) bezwaard om te vertellen dat ze bij een psycholoog lopen. Laat staan dat ze het fijn vinden om gezien te worden bij een psychologenpraktijk.

Zelf in controle

Wanneer het gesprek je te veel wordt, en je wil per direct stoppen, kun je met een telefonisch gesprek gewoon de verbinding verbreken. En later terug bellen.

De duur van het gesprek bepaal je ook zelf.

Lagere kosten

Omgerekend rekenen de meeste psychologen zo’n 1,66 per minuut, dit scheelt dus behoorlijk ten opzichte van 0,95 per minuut. Dat scheelt 57%. De kosten worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Minder ongemakkelijk

Veel mensen vinden het moeilijk om over zichzelf te praten. Vermijden oogcontact en staren bijvoorbeeld weg naar het plafond. Bij telefonische hulp kan je makkelijker jezelf zijn. Soms is het ook makkelijker om over bepaalde onderwerpen te praten met een onbekende. Omdat je alleen elkaars stem hoort dwingt het je ertoe om beter naar elkaar te luisteren wat de communicatie ten goede komt. Je hoeft je gesprekspartner niet onder ogen te zien.

Anoniem bellen.

Het is mogelijk om anoniem te bellen, wanneer je privacy belangrijk vindt, en je wil niet dat er gegevens worden opgeslagen bij jouw huisarts, of bij de psycholoog is het mogelijk om anoniem te bellen. Ook een behandelplan kan anoniem worden gevolgd. Kom je uit een dorp, en kent iedereen de dokter?

Je blijft anoniem en niemand komt te weten dat je gebeld hebt.